Книгите "Хариша" - невероятни приключения за деца

Книгите "Хариша" - невероятни приключения за деца
Снимка: netinfo

През месец декември се навърши една година от излизането на първото заглавие за детето-пътешественик Марко Адамс, “Хариша, царят на маймуните”. Това е първата детска приключенска поредица от съвременен български автор. В динамичния разказ могат да се открият интересни научно-популярни факти, за които неминуемо е помогнал опитът на автора Биляна Траянова като пътешественик.

Поредицата е иновативна и доста дръзка като формат и дизайн. В нея не откриваме познатите илюстрации, а истински герои, които се играят от актьори. В ролята на Хариша е синът на авторката, Валери-Михаил. Детето е и съавтор с рисунките и записките на Хариша, които правят книгите да изглеждат като истински дневник на изследовател.

Второто, което ни омагьосва истински, са умело вплетените в приключението културологични елементи, теми за изконните човешки ценности и добродетели.

Книгите са своеобразно училище за света. Училище чрез зашеметяващо забавление. С всяка страница дете и родител пътуват до далечни земи и откриват колко прекрасен е нашият свят. И всичко това е напълно реалистично.

Неусетно научаваме как се поздравяват хората в Индия, защо не е прието да заставаш с крак, насочен срещу някого и много други любопитни факти. Третото и най-любимо наше оригинално решение е наръчникът по оцеляване в края на всяка книга. Ако историята е за пустинята, в края ѝ ще намерите съвети как да се справите с горещината, как да намерите вода и кои растения ще ви спасят от глад.

Ако ли пък Хариша ви е отвел в дъждовната гора, ще научите кои животни могат да ви заблудят с красивата си окраска и да ви причинят ужасни страдания, ако не стоите надалеч от тях. Поредицата е много подходяща за привличане на децата към четенето. Защото веднъж започнали да четат, едва ли ще се спрат, преди да са стигнали последната страница. Важно е да се има предвид, че това е сериал в книги и книгите трябва да се четат последователно, епизод след епизод.

Издателите радват малките читатели с интересни и нестандартни награди и приключения, точно в стила на "Без багаж". Всички тези стимули са измислени да мотивират децата да търсят знанието. След излизането на третата книга, бе заснет и излъчен детския филм-риалити "Хариша и тайнствения остров", в който герои са деца-читатели на поредицата, изтеглени чрез жребий. След тази фантастична награда, в която читателите се превърнаха не само в истински приключенци, но и в телевизионни звезди, издателите са замислили още предизвикателства.

Ето какво се случва с героя в епизодите дотук:

► Марко Адамс е осемгодишният малчуган, който пътува със своите родители по света и докато те снимат филми за племена и животни, детето попада в най-невероятни ситуации, от които извлича безценна мъдрост.

► В първата книга Марко получава името Хариша, благодарение на странната дарба, която отключва - да разговаря с животните. Попада в двореца на стар Махараджа и открива древна карта със символи, която го повежда на дълго приключение. Приказката тръгва от пустинята на Раджастан в Индия.

► Във втората книга ("Хариша и Анаитис") детето пристига при племето масаи в саваната на Кения и спасява малко момиченце, което е осиротяло, след като родителите му били разкъсани от лъвовете.

► В третата ("Хариша в дъждовната гора") научава как да оцелява в джунглата на Малайзия, какво причиняват бракониерите, спасява малко слонче и среща племето-аборигени Оранг Ашли, които живеят по най-примитивен начин, скрити в дъждовната гора.

"Хариша и тайните кръгове" е четвъртата книга, която разкрива тайната за житните кръгове, потапя ни в дебрите на археологията и ни запознава с една от най-интелигентните птици - гарвана.

► Петата книга отвежда в подземните градове на Кападокия, където Хариша се сприятелява с единствения оцелял в цялата местност гекон и открива каква е тайната на телепатията.

За Автора

Биляна Траянова е завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов". До днес в биографията ѝ са вписани десетки документални филмови заглавия, на които е сценарист и продуцент. Биляна е автор и на телевизионни формати, сред които най-популярни са актьорското риалити "Стар Машин" и любимото на зрителите от всички възрасти предаване за пътешествия "Без багаж". Биляна е автор на нашумялата детска приключенска поредица "Хариша". 

Биляна споделя за Edna.bg:

"Като идея поредицата за Хариша е замислена да заинтригува децата да четат и да растат като активни изследователи. Все по-често хората споделят, че съвременните деца просто нямат интерес към книгите. Това, което исках да направя, е да им дам нещо, което наистина ще ги очарова.

Знаех си, че това със сигурност ще са пътешествията, свръхчовешките дарби (Хариша говори с животните, а Анаитис, която той спасява при масаите и родителите му осиновяват, владее природните стихии), каузите като опазването на природата, засаждането на дървета... Всичко това съм осмислила, благодарение на сина ми. Той е моят учител. "Хариша в подземния град" разказва за малко изследваните подземни градове на Кападокия. Има такива сред тях, които слизат цели 20 етажа под земята.

В книгите залагам на изконни ценности. За да могат децата да задържат вниманието си върху текста, е нужно да се съобразиш с техния начин на възприятие. Нужни са ярки картини, независимо дали са илюстрации или фотографии, разказът трябва да е много динамичен, точно като в киното, героите да са ярки и да впечатляват.

Хариша е модел за подражание с доброто си възпитание, бърз ум, находчивост и изследователски нюх. Децата се отъждествяват с такива герои и учат от тях. Затова съм вплела в разказа различни добродетели, ценности и важни каузи. Чрез приказката децата ще се замислят и ще си онагледят различни важни житейски ситуации.

Например в "Хариша, царят на маймуните" се докосваме до темата за отношението към възрастните хора; в "Хариша и Анаитис" засягам темата за осиновяването и толерантността към хора с различен цвят на кожата; следват темите за иманярството и унищожаването на безценно културно наследство, за търговията с екзотични животни, която заличава видове и много други интересни и важни теми, които могат да бъдат доразвити и обсъждани в семейството.

Книгите са прекрасен повод за разговори между родители и деца, баби и дядовци и техните внуци. Чрез цветните разкази за Хариша всички ще научават за непознати етноси, култури и природа. Засаждането на дървета е много съществена тема в поредицата и знанието за това идва от житните кръгове, чието послание е: "Само чрез засаждане на нови гори, може да бъде спасен животът на планетата“. Това е кауза, която може да влезе във всеки дом. Ако всеки един от нас посади дърво, заедно със своето дете, ще остави един отговорен човек след себе си и ще дадем своя принос към земята, която ни храни."

Този път пет деца ще спечелят пътуване до подземните градове на Кападокия и ще минат по стъпките на своя любим герой Хариша. Освен това, ще могат да "вземат" мама, татко или баба с тях и заедно да станат свидетели на невероятни природни феномени и шедьоврите на древните обитатели по тези места.

За целта трябва да регистрират уникалния код на касовата бележка, с която са закупили която и да е книга от поредицата в специална форма за регистрация на сайта harisha.bg. Трябва да пазят касовата бележка, за да я представят като печеливш билет. 

Можете да участвате в играта на петата книга до 18 февруари, когато ще бъдат изтеглени победителите. Всичко за условията на играта: harisha.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти