Страх от отхвърляне: Какво е това и как да го преодолеем

отхвърляне
Снимка: отхвърляне

Ако човек не е свикнал да говори за това, което е важно за него, премълчава нуждите си, винаги се опитва да угоди на събеседника, поставя желанията на другите над своите, това може да означава, че той изпитва страх от отхвърляне. Почти всеки от нас има собствени страхове и те влияят на живота му. Ние сме наясно с някои от тях, например страхът от високо, и това ни помага да се справим с тях. Но има дълбоко скрити, несъзнавани страхове, които съсипват живота ни. 
 
Всеки човек има нужда да бъде приет и ако смята, че никой не може да го приеме такъв, какъвто е, то това е проява на страха от отхвърляне. Той постоянно ще се страхува да не каже нещо погрешно, ще придава голямо значение на мнението на другите хора и ще търси одобрение. Това е страхът, че обществото или конкретни хора няма да го приемат.

отхвърляне
Снимка: iStock

 
Често подценяваме въздействието на този страх върху живота, а почти всичко зависи от него: работа, образование, взаимодействие с други хора и дори личен живот. Страдайки от това чувство, човек се чувства нежелан и необичан, а любовта и общуването са една от основните му потребности.  

Поради този страх може да стане неуверен в себе си, да се затвори и да има желание да се изолира от обществото. Когато той се появи, в главата му изникват следното:

„Не мога да говоря за любов, ами ако не е взаимна?" или „Ако поискам увеличение на заплатата, може да ме уволнят“, „Не харесвам тази работа, но няма да ме наемат никъде другаде“, „Не съм съгласен с това, но аз ще се присъединя към мнението на мнозинството.” 

Всеки, който не е успял да преодолее този страх, е в очакване на отхвърляне и реагира много остро на него, виждайки негативно отношение дори там, където няма такова. Например, ако неговият събеседник е уморен и не е готов да покаже колко се радва от тази среща, той ще помисли, че тази студенина е свързана с него. 
 
Отхвърлянето причинява силна емоционална болка, много по-силна от радостта от приемането. Поради негативните преживявания се появява негодувание, самочувствието намалява и човек се чувства безполезен.  

Поради липса на самочувствие, човек със страх от отхвърляне няма да отиде на интервю за добра работа или да поиска увеличение на заплатата. Трудно му е да общува с непознати, защото... има опасения, че събеседникът ще бъде груб или няма да иска да говори. За такива хора е трудно да намерят приятели и да започнат връзки, защото...те много се страхуват да не изглеждат смешни и да не кажат нещо грешно, поради което предпочитат да прекарват времето си у дома, а не в компания. Ако все пак попаднат сред други хора, те изпитват силна тревожност и често не могат да проронят и дума. Последиците от такова поведение не закъсняват: стрес, депресия. 

отхвърляне
Снимка: iStock

 
Не всеки изпитва страх от отхвърляне, често това е свързано с психологическа травма, получена в детството. Безразличието и постоянната критика могат да доведат до факта, че детето започва емоционално да се дистанцира. Понякога причината не е в родителите, а във връстниците. 

Основните признаци на страх от отхвърляне: 
 
• избягване на междуличностни контакти поради възможността за критика и враждебност 
 
• саможертва, чувство за безполезност 
 
• проблеми с границите, невъзможност за защита 
 
• постоянни вътрешни конфликти 
 
• срам, чувство за дефектност, жестокост към себе си, токсично чувство за вина 
 
• опити по всякакъв начин да угоди на събеседника 
 
• избягване на компанията на непознати, нови връзки 
 
• ниско самочувствие 
 
• нуждите на другите са по-важни от собствените 
 
Хората със страх от отхвърляне се нуждаят най-много от любов, но може да им е трудно да покажат емоциите си, да поискат внимание или обич. Те се страхуват да не станат уязвими, вярват, че ако се отворят, това ще ги притисне в ъгъла. Като всеки страх, страхът от отхвърляне може да бъде преодолян. Препоръчително е да работите в тандем с добър специалист, който бавно, но сигурно да помогне да преодолеете травмата. 

Ето как да се справим със страха от отхвърляне: 

Ето как да преодолеем страха от отхвърляне

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти