Създадено за RESCUE®

Защо толкова ни е страх да ходим на лекар

Защо толкова ни е страх да ходим на лекар
Снимка: iStock/Getty Images

Да отидеш на лекар не влиза в графата „приятни занимания”. Много от нас биха предпочели да се лишат от всички свои любими неща, само и само не се изправят лице в лице в човек в бяла престилка.

Всъщност да те е страх от преглед, да те е страх от лекар или пък от медицинска процедура и операция - това са нормални състояния. Дори има и термин - ятрофобия. Като клаустрофобия, но от лекари.

Снимка: iStock/Getty Images

Какво обаче ни струва този безпочвен страх от лекарите? Може да ни струва здравето, най-кратко казано. Да не отидеш на лекар, защото „може да ти каже нещо” е много по-опасно от това да отидеш на лекар, да ти каже „нещо” и да вземеш мерки навреме.

Има най-различни методи, с които можете да успокоите притесненията си и да посещавате лекаря си редовно. Ето някои от тях:

Дайте си сметка, че ви е страх

Не си търсете оправдания като „нямам време”, „кога да отида”, „той сигурно е много зает”, а си кажете честно „не ми се ходи, защото ме е страх”. Признаете ли страха, по-лесно ще ви е да оставите зад гърба си.

Запазете си час възможно най-скоро

Снимка: iStock/Getty Images

Обратно на логиката, вместо да отлагате прегледа, насрочете го възможно най-скоро. Така „страшното” ще мине бързо и няма защо да го държите в ума и сърцето си.

Не си поставяйте сами диагноза

Никой от нас не може да устои на изкушението да провери симптомите си в интернет. Често обаче, наред със съветите за здравословен начин на живот, можете да попаднете на стотици истории на този или онзи човек с уж същите като вашите симптоми, който се оказал, че имал страшно заболяване.

Не попадайте в този капан. Никой, освен личният ви лекар, при това с подкрепата на вашите персонални изследвания, не може да ви каже какво ви е. По-добре се обадете на лекаря по телефона или в медицински център, отколкото да търсите мнение за диагноза онлайн.

Отидете на прегледа с приятел

Снимка: iStock/Getty Images

Не превръщайте прегледа в ключовото събитие за деня, а в част от програмата си. Планирайте не само прегледа, но и какво ще правите след това, най-добре в компанията на весел приятел. Така в чакалнята няма да се фокусирате върху невероятните сценарии, които умът ви чертае, а ще си говорите за нещата от живота и ще се разсеете докато вашият ред дойде.

Същото важи при медицинска процедура или операция – важното е да визуализирате колко по-добре ще бъдете здравословно след като самото събитие и дискомфортът от него отминат.

Погрижете се за нервите си

Чувството на тревожност като цяло - топката в стомаха, невъзможността да се мисли трезво, негативните мисли - всичко това е симптом на пренапрегната нервна система. Помислете за начина си на живот и се опитайте да отстраните поне второстепенните източници на стрес: вечнооплакващи се познати, негативни истории, натоварващи филми.

Снимка: Rescue

Посветете се на медитация и грижа за нервите с помощта на природни средства. Едно такова бързо и безвредно средство за справяне с паниката и страха са РЕСКЮ® капките на д-р Бах. Това е универсална комбинация от цветни есенции за спешни случаи на страх и паника в ежедневието и ще ви помогне да възвърнете вътрешното си спокойствие и контрол. Те не съдържат седативи, а ви помагат да отключите собствения си потенциал за справяне със стресовата ситуация и да се освободите от нервното напрежение, обърканите реакции и импулса да отречете реалността.

Ако ви предстои преглед при лекар или пък се притеснявате и изпитвате паника в дните преди медицинска процедура, няколко впръсквания под езика на спрея или капване на няколко капки ще ви даде глътката въздух, от която се нуждаете, за да възвърнете самообладанието си преди срещата си в кабинета или медицинския център. Помагат и преди изследвания като ЯМР, вземане на кръв и т.н. или преди различни интервенции.

Снимка: Rescue

Оригиналните продукти RESCUE®, в отличителен жълт цвят, са създадени по уникалната рецепта на д-р Едуард Бах и се произвеждат от английската фирма Nelsons по традиционния метод вече десетилетия. Можете да ги закупите на Vedrashop.bg и в по-добрите физически и онлайн аптеки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти