Как да изгоним страховете си?

Как да изгоним страховете си?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, Алексей,

Моят проблем не е така често срещан. Затова предполагам, че и не е така лесен за въздействие. Аз имам фобия. Или фобии. Всякакви. Едни успявам да победя и веднага на тяхно място идват други. Най-дълго при мене стои страхът от болести. И още по-точно от рак. Не че в семейството ми има трагичен случай с такова заболяване. Не, но на мене така ми идва в ума: страх, че от тигана или тенджерата ще се отронят микроскопични прашинки метал или тефлон и ще заседнат в тялото ми; че зеленчуците в хладилника ще се докоснат до найлонова опаковка и ще „прихванат” от нея пластмасови частици; че от синтетичния ми пуловер или яке ще влезе власинка в устата ми, а оттам и в стомаха ми. Ей такива дяволи ме гонят и уж понякога успявам да ги изгоня, но те много бързо се връщат. Не съм ходила на психиатър и не съм споделяла това с лекар. Все си мисля, че ще мога да се справя и сама. С малко помощ отвън… като вашата. :)

Ще чакам с нетърпение препоръките ви!
Предварително ви благодаря.

Здравейте!
С риск да ви разочаровам още в началото на отговора ми, ще ви кажа, че всъщност вашият проблем изобщо не е толкова "специален", колкото би му се искало :) ... Напротив.

Страхът, с всичките наименования, които е дала конвенционалната психология на различните му нюанси, е едно от най-често срещаните състояния. На практика, 2/3 от клиентите ми идват при мен поради някакъв страх и често са много изобретателни, като вас, относно това от какво са избрали да се страхуват.

Всички човешки страхове имат един общ корен – фактът, че човек е смъртно същество, поне на физическо ниво. Начинът, по който интерпретираме този факт, определя и в каква посока ще се развие осмислянето му.

За някои хора мисълта за смъртта се превръща в мотиватор да развият и изразят по възможно най-добрия начин себе си и потенциала си в рамките на земния си живот. За други обаче се превръща в препъни-камък за един щастлив и пълноценен живот и може да доведе до най-различни негативни прояви, като се почне от страхове и фобии и се стигне до пълно отчаяние, чувство на безсмислие и обреченост. Има и трета категория хора: такива, които не мислят (по принцип), но вие явно не сте от тях :) .

Дон Хуан от книгите на Карлос Кастанеда дава един много здрав възглед за смъртта. Според него смъртта е най-добрият съветник на хората за живота. Ако успеем да я изполваме по този начин, няма да има от какво да се страхуваме и ще можем наистина да живеем живота си като че ли всяко нещо в него е чудо.

Надявам се да не ви разстроя напълно, като ви съобщя, че има наистина много начини да се справим с фобиите ви и то - в краткосрочен план. Наистина е толкова лесно – точно като детска игра. Ще ви разкажа един случай (от многото в практиката ми), който потвърждава това.

Аз го наричам "вълшебната сламка". Става въпрос за дете, което имаше страх от тъмното - знаете, тогава излизат повечето чудовища. Дадох насоки на майката какво да прави, а тя ги доразви чудесно. Идеята беше да вземе една сламка и да духне през нея към детенцето, а когато то я попита какво прави, тя да му обясни, че издухва страха.

Детето много бързо беше влязло в играта и беше започнало само да издухва всякакви страшни неща – под леглото, под масата и навсякъда, където би могло да се скрие някое страшилище.  Когато приключило със собствените си страхове, детето бе отишло при баба си с въпроса: "Бабо, а ти от какво се страхуваш?", готово да помогне и на нея...:-)

Вие пък може да използвате вълшебна прахосмукачка, за да изсмуквате всички фобии, вредни частици и прочее вероятни и невероятни ужасии. Може да го правите като ритуал, например вечер, когато се приберете вкъщи, да "оберете" от себе си "вредителите" – насочвайте наконечника там, където имате усещане, че са се събрали страшните замърсители. Няма значение дали прахосмукачката е наистина включена, но ако ви помага повече – включете я. :)

Препоръчвам ви горещо да прочетете и в книгата "Животът може да е чудо" как Ади се справи с фобията си от гълъби. Има и много практики от курсовете, които може да ползвате сама и директно за проблемите със страха. Работете първо с най-силния страх, а той ще събори останалите – нещо като ефекта на доминото.

Потърсете и подкрепата на участниците в групата "Животът може да е чудо" във фейсбук.
Ако не се справяте сама, заповядайте на индивидуална консултация, за да потърсим заедно друго работещо решение.

Поздрави,
Алексей

Н а 01.12.2012 Алексей Бъчев ще представи лекция за кандидат-вълшебници "Животът може да е чудо" на фестивал "Открий себе си", в Модерен театър. Информация за събитието тук.
На 02.12. 2012 Алексей Бъчев ще проведе тричасов Коледен курс за вълшебници. За повече информация и записване: simbaley@abv.bg.


* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти