Ето как да се справим с косопада по време на менопаузата

Жените страдат от хормонални промени през всички етапи от живота си: в юношеството (когато настъпва менструацията), в зряла възраст (при бременност) и около петдесетте (като следствие от менопаузата). 

Последният е може би е най-трудният, тъй промените се усещат не само от емоционална гледна точка, но са придружени и от физически симптоми като горещи вълни, проблеми със съня, световъртеж и т.н. 

косопад
Снимка: iStock

Косата ни е един от аспектите, които обикновено също биват повлияни от хормонални промени и стрес. Неизбежно е менопаузата да не остави отпечатък върху нашата прическа. Това може да бъде косопад или пък загуба на обем. 

Като цяло косопадът е често срещан проблем при дамите и за жалост се заостря с възрастта.

За да разберете защо възниква той и как да се справите с него, особено през студените месеци, продължете да четете. 

косопад
Снимка: iStock

Защо косата пада по време на менопаузата 

По време на менопаузата нашите яйчници спират да произвеждат естроген и прогестерон, което е пагубно за косата ни. Като цяло естрогенът играе „защитна роля“, която помага да се поддържа косата във фаза на растеж.  

Струва си да споменем обаче, че съществува и генетичен фактор, който може да повлияе на този косопад. Приемът на някои лекарства също не е за подценяване.  

В този етап косата пада повече от обикновеното, но може и да стане по-крехка и чуплива, както и да загуби жизненост и блясък. 

Кога трябва да започнем да се тревожим? 

Загубата на до 150 косъма на ден се приема за нормална. Количество, по-сериозно от това, може да се счита за остър телогенен ефлувиум. Ако спадът продължи за период от повече от 3 месеца и не се наблюдава подобрение, то е препоръчително да се посети дерматолог.  

косопад
Снимка: iStock

Как да избегнем загубата на коса по време на менопаузата? 

Най-доброто решение е да се направи комбинирано лечение отвътре и отвън. Това означава да се съчетае локално лечение против косопад (шампоан и лосион) с хранителни добавки.  

Когато избираме лечението, съставките, на които трябва да обърнем внимание и които би било препоръчително да се съдържат в нашия шампоан или лосион, са лук и розмарин. 

косопад
Снимка: iStock

Обратим ли е косопадът по време на менопаузата? 

Другият голям въпрос, който винаги съпътства „Как да избегнем косопада по време на менопаузата?“, е ,,Това обратим процес ли е?”. Да, ще видим отново растеж на косата, т.е. отново ще имаме дълга коса, но ще бъде трудно да се върнем към началната точка, в която сме били преди менопаузата. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти