Пътят на мечтите: как Edna жена направи голяма стъпка за спасяването на планетата

Тя е родена в Плевен, живее в Рим и работи за агенция на ООН за прехрана и земеделие. Извън професията си обаче Рая Убенова е намерила начин да даде своя принос за спасяването и съхраняването на природата. 

Нейният принос към грижата за околната среда се нарича "Мечтаната гора" и се намира близо до село Церово, недалеч от София. 

10 идеи за разходка сред природата около София

Историята ѝ започва в края на 2021 г., когато Рая закупува терен с цел залесяване в околностите на Пазарджик. Благодарение на усилията на Гората.бг и Никола Рахнев се появяват над 300 доброволци, които ѝ помагат в засаждането на дървета там. 

Дърветата намаляват парниковия ефект, като премахват въглеродния диоксид от въздуха и отделят кислород. Всяка година едно зряло дърво произвежда достатъчно кислород за 10 души. В градска среда също са ефективна звукова бариера и могат да ограничат шумовото замърсяване.

Последните изследвания показват, че дърветата около нас помагат за намаляване на стреса от съвременния живот.

Кои са най-здравословните дарове на природата

Рая се подготвя за засаждането на дърветата, като прави анализи и се консултира с експерти. Все пак споделя, че в началото на начинанието ѝ е имало хора, които са били скептични. 

"Когато вярваме в нещо и имаме амбициозни, високи цели, наистина нищо не може да ни спре", категорична е тя.

След първоначалното засаждане на дърветата, още по-важна е самата грижа за тях. Така ще им се даде възможност да пораснат, а началната грижа отнема поне три години. 

За един ден Рая и доброволците засаждат повече от 7000 фиданки, а днес тя предполага, че в "Мечтаната гора" има поне 5000 пораснали дървета.

За да предизвикаме промяна и да предотвратим климатичната криза, трябва всеки от нас да даде своя малък принос, смята Рая. Днес тя вече е майка и е сигурна, че грижата за планетата и нашето бъдеще ще е нещо, което малкият ѝ син ще наследи от нея.

Кои са стъпките, които всеки един от нас може да предприеме, за да засади дървета и да се погрижи за природата и планетата, както и какво още сподели Рая Убенова в предаването "На кафе", вижте във видеото. 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти