Изкуствен интелект и природно лечение: революционните методи за здраве, създадени от млади българи

Рубриката „Хвърчащите хора“ в предаването „На кафе“ всяка седмица ни среща с българи, които вдъхновяват със своите иновативни и креативни идеи. Днес разказваме за двама мечтатели, които реализират успешни бизнес проекти, насочени към здравето на всеки един от нас.

Кристин Карагьозова е истински авантюрист и в живота ѝ не са липсвали както успехи, така и изпитания. Докато търси работа, тя се сблъсква със стрес, безпокойство, недоспиване.

Според лекари би трябвало да приема шепа лекарства, но Кристин решава да потърси различни алтернативни методи за овладяване на стреса. Така ѝ идва идея за нов билков продукт, който създава с помощта на фитотерапевти.

чай билки
Снимка: iStock

За да научи повече за билките, Кристин пътешества из България.

„По-голямата част от билките са български, страната ни е много богата и с традиции в тази област“, обяснява тя през Албена и Илиян.

Кристин вярва във важността на менталното здраве и обръща внимание на ритуала по пиене на чай, за да има възможност човек да остане насаме с мислите си и да се погрижи за своята психика.

„За себе си разбрах, че спокойствието е ключът към приемането на проблемите“, разсъждава Кристин.

чай билки
Снимка: iStock

Георги Къдрев от 15 години се е отдал на мисията да разработва и прилага технологии, които да имат положително влияние над живота на хората. Покрай пандемията от COVID 19 през 2020 г. с екипа му разработват устройство, което позволява лесното заснемане на тялото ни посредством термална камера.

Софтуерен анализ на получения образ позволява да се установи дали има промяна в телесната температура на човека. Това дава информация дали е нужно човекът да потърси лекарска помощ.

технология лечение
Снимка: iStock

В началото чрез технологията се откриват дихателни проблеми, а впоследствие започват да се прихващат и сърдечно-съдови проблеми. Проектът се реализира с помощта на български лекари.

Методът е неизвазивен и предоставя ценна информация за около минута, без да е необходимо пациентът да бъде облъчван или да се вкарва контрастна материя.

„Смятаме, че един ден във всеки дом ще има такова устройство и то ще казва за доста сериозни проблеми от всякакъв характер, не само сърдечно-съдови“, споделя Георги.

Хвърчащите хора
Снимка: кадри vbox7

Въпреки че многократно има предложения да продаде компанията си и да заживее в САЩ, Георги вярва, че трябва да работи в България и да твори бъдещето в родината.

В ефира на „На кафе“ Георги Къдрев демонстрира как с телефон технологията за диагностика работи чрез топлинен анализ на тялото, а Кристин Карагьозова разказа как създава билковите продукти, които помагат. Вижте всичко, което „хвърчащите хора“ споделиха, във видеото горе.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти