Днес празнуваме Зимна Богородица! Ето кой има имен ден...

църква
Снимка: Thinkstock

Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне - с тези имена е известен 2 февруари.

Имен ден празнуват: Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Драгомира, Ралин, Ралина, Радин, Радина, Радослава, Радослав, Радослава, Средко, Сретен, Сретена.

Този празник се празнува за първи път особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.). Сретение господне е един от четирите празника, посветени на Божията майка, а в деня след него се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По обичай и днес новородените деца се занасят в храма на 40-тия им ден за благословение, а на майките се чете определена молитва.

свещи църква християнство свещ
Снимка: Thinkstock

Според поверието, на този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско. 

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е "вълча Богородица", свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят.

10 поверия, които ни пазят от лош късмет

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти