7 прекрасни български села, в които ще поискате да живеете

Мечтали ли сте си да загърбите шума и сивотата на града и да заживеете на село, където всичко е по-зелено, по-идилично и сякаш по-лесно. Простичкият начин на живот започва да ни съблазнява все повече, а българските села наистина са оазиси на спокойствието и красивата природа.

Всички знаем, че България е красива страна, пълна с безброй селца, но се оказва, че за много от тези селца не сме чували и никога не сме посещавали.

В страната ни е пълно с невероятни кътчета, подходящи за отдих и разнообразие отшумния и мръсен голям град. Тази седмица от vesti.bg ни зареждат с приключенски дух и заедно с тях се отправяме на пътешествие из някои от най-китните български села!

Отправяме се първо към село Осмар, област Шумен. Селото се намира в полите на Шуменското плато. В околностите му в миналото са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В близост е резерватът „Букаците“.

село
Снимка: Istock

В края на 50-те години в местността „Осмарски боаз“ са открити фрагменти от тракийска керамика, парчета от глинени съдове, украсени с вълнообразни линии, късове от мазилка на землянки със запазени отпечатъци, върхове от стрели и др. Тук съществувало селище, наречено „Зелениград“, датиращо от IV в. пр. Хр. и е съществувало до XII-XIV в.

Вижте останалите идилични български села ТУК >>>

7 прекрасни български села, в които ще поискате да живеете

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти