7 високоплатени професии, които не изискват висше образование

Липсата на диплома не е смъртна присъда и ви гарантираме, че така мислят и работодателите. Ето защо, когато търсите нова работа, не трябва да се отказвате, само защото не сте завършили висше образование.  

Голяма част от професиите изискват специални умения, за които обаче изобщо не е необходимо да отделяте пет или шест години в университета. В днешно време все повече се ценят личните качества и умения на специалиста в определената област, портфолио от проекти и специфични характеристики, получени от предишни местоработи.  

Ако изведнъж се замислите за преквалификация или може би за търсене на нова работа, предлагаме ви да проучите пазара за професии, за които не се изисква диплома.  

Личен шофьор 

професии
Снимка: iStock

На пръв поглед професията личен шофьор изисква единствено да имате книжка, но в действителност нещата не стоят точно така. Освен да можеш да караш кола, трябва да си изключително точен и отговорен човек – често закъснението с една минута може да ти коства заплатата, ако не и цялата работа. Следователно личен шофьор, който преди всичко цени безопасността и времето, ще се превърне в незаменима час от живота на клиента и повярвайте ми, той ще бъде готов да плати правилно работата ви.  

Бавачка или икономка 

професии
Снимка: iStock

В много домове бавачките или икономките са пълноправни членове на семейството, без чиято помощ вече не е възможно да си представят воденето на домакинството. Вие сте човекът, на когото хората се доверяват с уюта и реда в дома си. Бавачките са подложени на особено строг подбор, тъй като родителите оставят възпитанието на децата на тях. Ако сте готови да обичате апартамента на някой друг точно като своя и да се отнасяте към чуждите деца с искрена грижа и любов, тогава работата ви несъмнено ще бъде оценена както финансово, така и психически. 

Вижте пълния списък с професиите в нашата галерия: 

Ето кои професии можете да практикувате без висше образование

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти