Без отпадъци в кухнята: 6 идеи какво да правим със стария хляб

хляб
Снимка: iStock

Не вярваме някой да харесва хранителните отпадъци. Чувството да изхвърляш храна понякога е като да мяташ монети и банкноти направо в кошчето, а освен това излишният отпадък не е нещо хубаво за планетата.

Това, разбира се, не означава, че трябва да рискувате здравето си, консумирайки храна с изтекъл срок. Понякога обаче има шанс да спасите хранителен продукт, чието качество е започнало да се разваля. Хлябът е именно един от тези продукти, на които можем да дадем втори шанс. Той просто остарява малко по-бързо, отколкото ни се иска. Ако случаят е такъв, не всичко е загубено!

хляб
Снимка: iStock

Ето няколко начина, по които можете да вдъхнете нов живот на стария хляб и да ограничите излишния отпадък в кухнята:

"Съживете" го

Ако не е станал на тухла, поставете го под течаща вода и след това го оставете в микровълновата за 30 секунди. Той ще се запари приятно, и ще стане отново пухкав. 

Направете го на хрупкави филийки

Оставете хляба под течаща вода и след това в микровълнова за около 30 секунди. Хлябът ще омекне временно. Това ще ви даде време да го нарежете на тънко, без да се счупи.

Разпределете филийките, така че да не се застъпват върху тава за печене. Намажете парчетата със зехтин и изпечете на 200 градуса за около 5 минути. Тези приятно хрупкави филийки могат да останат годни за ядене в шкафа ви за още няколко седмици. Те са идеални за дипове, мазане и деконструирани сандвичи.

хляб
Снимка: iStock

Направете го на крутони

Този метод много прилича на предишния, но има друга цел. Поставете остарелия хляб под течаща вода и после го сложете в микровълнова фурна за 30 секунди. Нарежете го на малки кубчета. Намажете парчетата със зехтин и изпечете на 200 градуса за около 5 минути. Можете да съхранявате крутоните в шкафа за още няколко седмици. Крутоните може да добавяте към свежи салати или супи. 

Направете го на дресинг

Да, и това е възможно! Много е лесно да се пригоди и според количеството хляб, което имате. Вече знаете коя е първата стъпка. Поставете остарелия хляб под течаща вода и след това го сложете в микровълнова фурна за 30 секунди. Разкъсайте го на големи парчета. Поставете парчетата хляб в съд с подходящ размер. Добавете малко сотиран лук, градински чай, мащерка, щипка сол и черен пипер. Бавно налейте зеленчуков бульон. Хлябът трябва да абсорбира доста от течността. Оставете го да попие колкото може, така че парчетата да не плуват в бульон. Изпечете до златисто кафяво на 190 градуса, което трябва да отнеме около 45 минути.

хляб
Снимка: iStock

Направете го на запеканка за закуска

Поставете остарелия хляб под течаща вода и след това го сложете в микровълнова фурна за 30 секунди. Накъсайте го на големи парчета и ги поставете на дъното на стъклен тиган с размери 8 x 8. Разбийте половин дузина яйца с 1/2 чаша мляко. Можете да добавите всякакви гарнитури, които харесвате - сирене, колбаси, лук или зеленчуци. Печете на 180 градуса за един час или докато стегне добре.

Направете го на пържени филийки 

Това е една от любимите закуски и за големи, и за малки! Поставете остарелия хляб под течаща вода и след това го сложете в микровълнова фурна за 30 секунди. Накъсайте го на големи парчета и поставете паретата в буркан. Разбийте 2 яйца, 3/4 чаша мляко и 2 супени лъжици разтопено масло. Изсипете сместа в буркана и оставете да престои една нощ. Изсипете върху лист за печене и печете на 180 градуса за 20 минути. След това по избор може да поръсите с канелена или пудра захар.

5 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спрем да ядем хляб

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти