Пребори умората: 3 съвета за адаптиране към лятното часово време

Преминаването към лятното часово време се случи днес, в неделя. Това е онова наситено със събития време, когато нашите часовници се преместват с един час напред през пролетта.

Проучванията показват, че на хората им е трудно през този сезон заради загубата на сън, която води до по-голям риск от лошо настроение и тревожност.

5 причини постоянно да чувствате умора и сънливост

Подобни последици за съня са големи, особено когато вземем предвид проблематичната връзка на обществото със здравия сън и почивката. Справянето с тези предизвикателства е първата стъпка към възстановяването и подобряването на нашата хигиена на съня.

►Тези чудодейни билки помагат в борбата с пролетната умора

Ето три съвета за адаптиране към лятното часово време чрез навиците ни за сън:

1. Доверете се на тялото си

Трябва да гледаме на съня холистично. Някои хора работят до късно вечерта, докато други работят рано сутрин или на обяд. Следователно, определянето на време за лягане, което работи, и поддържането на постоянство е голяма първа стъпка към по-добър сън. Дори времето на хранене може да има значение, защото това, което определя успешния нощен сън, варира от човек на човек.

Доверете се на тялото си, за да ви каже то от какво се нуждаете. Приложенията за сън (ако разчитате само на тях) може да не знаят от какво вие лично се нуждаете, за да спите по-добре през нощта, казва д-р Джейд Ву, сертифициран от борда специалист по поведенческа медицина на съня и изследовател в университета Дюк.

►Как да спим правилно и пълноценно

„Важно е да слушате тялото си“, обяснява д-р Ву. „Включете добрите старомодни промени в поведението във вашето осъзнаване на съня и здравето на съня.“

В крайна сметка целта е да помогнем на тялото ни да регулира своя модел на сън, защото всеки е уникален, включително нашите графици, хигиена на съня и дори как дрямката влияе върху качеството на съня ни.

2. Яжте разумно през нощта

Има връзка между храните, които ядем, и това как те влияят на съня ни. Обилното хранене през нощта или яденето на пикантни или мазни храни може да причини лошо храносмилане и запек или дори безсъние.

Mattress Firm публикува последния си доклад за тенденциите в съня, очертаващ връзката между храната и съня като една от най-важните. Докладът обяснява, че яденето на мазни или сладки храни може да бъде трудно за метаболизиране, което поддържа телесната температура висока и затруднява заспиването. Но промяната на хранителните ни навици или повлияването на поведението ни спрямо храната може да бъде трудно, особено ако сме се хранили по определен начин от дълго време.

Всичко започва с образоването по темата, защото това, което ядем, драматично влияе върху химията на нашия мозък, казва д-р Крис Уинтър, невролог, специалист по съня и водещ на подкаста Sleep Unplugged.

„Не става дума за това да се опитваме да диктуваме какво ядат хората“, обяснява д-р Уинтър. „Става въпрос за това да им дадем опции, които ще имат по-малко отрицателно въздействие върху съня им или ще оптимизират съня им, когато ядат определени храни през нощта.“

Ядки, кисело мляко и плодове като банани и грозде са отлични варианти за късно вечер. Не можем да забравим и мъдрия съвет за ограничаване на течностите преди лягане.

9 съвета за пълноценен сън

3. Оставете екраните в името на по-добрия сън

Чували сме много за това как стресът и свръхстимулацията са лоши за съня. Виновникът е нашата връзка с технологиите. Според ново проучване, изследващо редовната рутина на американците преди лягане, само 30% изключват електрониката преди лягане.

Технологиите ни позволяват да правим невероятни неща, но също така ускориха темпото на живота ни над възможностите ни да се справим, казва Ариана Хъфингтън в Longevity Innovato rs, поредица от интервюта с 18 визионери, разкриващи тенденции и прозрения относно здравословното дълголетие. „Нездравословната връзка с технологиите може да подхрани стреса и прегарянето“, добавя Хъфингтън, основател на The Huffington Post и основател и главен изпълнителен директор на Thrive Global, платформа, работеща за преодоляване на прегарянето.

Но можем и по-добре. Подготовката на ума и тялото няколко часа преди лягане може да промени играта в адаптирането ни към лятното часово време. Това включва да не гледате телефона си преди лягане (или да си лягате с него в ръце), да не гледате интензивни телевизионни програми или филми и да не провеждате натоварващи разговори. Вместо това разработете редовен ритуал преди лягане, включващ четене, топла вана, упражнения за дишане и разтягане.

Промяната на поведението е трудна, но тези съвети могат да насочат хората към правилния път, за да се чувстват по-добре не само по време на преминаването към лятното часово време, но и по всяко време. В крайна сметка да подобрите качеството на съня си никога не е излишно. Нека започнем, дори с малки промени, и да се справим с предизвикателството на лятното часово време.

Грешките, които не подозирате, че пречат на съня ви

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти