Сексолог за Edna.bg: Вярно ли е, че мъжете изпитват оргазъм по-често от жените?

Мъжете са от Марс, жените са от Венера – това е отдавна обсъждана тема. А когато става въпрос за сексуално удоволствие и оргазъм, изглежда, че наистина сме от различни планети. Нека да разгледаме фактите.

Според проучване, цитирано от huffingtonpost.co.uk през 2023 г., от 2000 възрастни, само 5% от жените твърдят, че винаги получават оргазъм по време на секс, в сравнение с 20% от попитаните мъже. И този брой дори намалява, ако става въпрос за обикновен секс с проникване.

мъже жени секс
Снимка: iStock

4 от десет сексуално активни жени признават, че никога или много рядко постигат оргазъм само чрез тази дейност.

Данните за женския оргазъм трябва да се приемат с известна доза съмнение, тъй като е трудно да се направят надеждни заключения от проучвания.

Симулирането на оргазъм е много често срещано сред жените и според едно изследване почти половината (43%) от жените в Англия са симулирали оргазъм в даден момент, за да не наранят чувствата на партньора си или просто да приключат с акта.

Има много причини, поради които една жена може да твърди, че е получила оргазъм, дори да не е, включително натиск да угоди на партньора си или объркване относно това какво е оргазъм.

Друго проучване установява, че 95% от хетеросексуалните мъже обикновено постигат оргазъм, на фона на 65% при хетеросексуалните жени.

Всъщност, ако обърнем внимание на стимулацията и биологията на оргазма, при мъжете действат напълно различни механизми, отколкото при жените. Една от най-големите разлики: еякулацията.

Edna.bg потърси експертно мнение и от сексолога и психолог Гинка Георгиева. Тя е категорична, че нищо не може да измери мощта и силата на един оргазъм, независимо дали говорим за мъже, или жени. 

Гинка пояснява, че от гледна точка на физиологията наистина мъжете изпитват оргазъм по-често от жените. „При тях еякулацията е съпроводена от оргазъм. Докато при жените много често, особено в контакт с партньор, оргазмът липсва. Тук вече можем да кажем, че мъжете в болшинството случаи изпитват оргазъм.“

Когато мъжът изпита оргазъм, той еякулира - това е биологията на сексуалната функция на мъжа. Може би сте чували и за женската еякулация. Фактът, че това явление е значително по-рядко срещано и не трябва да съвпада с оргазъм, предполага, че не е аналогично на мъжката еякулация.

Изследванията на половете и сексуалното влечение многократно установяват, че мъжете са по-сексуално мотивирани от жените. Това може да се дължи на факта, че жените са особено повлияни от социокултурните условия, когато става въпрос за възбуждането. При мъжете възбудата е много по-ясна.

По-сложният път за сексуална стимулация предполага и по-големи препятствия за жените и по-голяма вероятност те да не достигнат до върховно удоволствие.

Проучване сред 833 студенти установява, че познаването на женския клитор е значително свързано с честотата на оргазъм по време на мастурбация. Това подчертава ролята, която клиторът трябва да играе при сексуалната стимулация. Така че, господа, ако се чудите как да докарате жената до оргазъм, ключът е в клитора.

Въпреки че различните теории не ни дават еднозначни отговори защо на мъжете им е по-лесно да постигнат оргазъм от жените, всички те се основават на един общ факт – всяка жена е различна. Така че опознаването на партньора ви е най-добрият начин за постигане на взаимен оргазъм по време на секс.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти