Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят

Кои плодове и зеленчуци е по-добре да се обелят
Снимка: iStock

Трябва ли да се белят зеленчуците и плодовете? Как мислите? Първо, има такива зеленчуци и плодове, които не могат да се консумират, без да се обелят, като например картофите, цвеклото, ряпата и др., както и банан, портокал, мандарина и др. от плодовете. Но има и такива, които можем да консумираме с кората, но ние белим - като например ябълките, крушите, краставиците и доматите.

Но е добре да знаем, че когато премахнем кората на зеленчуците или плодовете, по този начин можем да си спестим и по-голяма част от полезните вещества в тях.

Повечето хора белят зарзавата и плодовете, за да се премахнат пестицидите, които се съдържат в кората. Оказва се, че когато белим плодове и зеленчуци, ние изхвърляме частта от тях, която съдържат изключително много хранителни вещества. Също така, ако ядем необелени плодове и зеленчуци, ще сме заситени за по-дълго време.

Много диетолози твърдят, че ако не белим кората, освен че се намалява гладът, може дори и да отслабнем. Други път твърдят, че някои болести могат да се повлияят при консумация на необелени плодове или зеленчуци, защото кората е естествен антиоксидант.

Но въпреки всичко, има такива плодове и зеленчуци, които е наистина по-добре да белим - като например всички зеленчуци, които растат под земята. Почти е немислимо тяхното консумиране, без да се обелят, а и в почвата се съдържат наистина ужасно много пестициди.

Да вземем картофите - въпреки че пресните картофи могат просто да се измият и така да се консумират, при другите нещата не стоят точно така и е препоръчително да се обелят. Червеното цвекло и различните видове ряпа или алабаш имат дебела кора и също е необходимо да ги обелим преди консумация.

v
Снимка: iStock

Авокадото е просто немислимо за хапване, ако не го обелим. Люспата на лука също не се препоръчва да се яде, макар че участва в доста рецепти от народната медицина и в естественото боядисване на яйца.

А корите на цитрусите като портокал и мандарина са твърди и горчиви, за да ги ядем небелени, но задължително консумирайте лимоните с кора, ако сте сигурни, че са нетретирани плодове.

Като обобщение - следните плодовете и зеленчуците е по-добре да се обелят, а всички останали консумирайте с кората: авокадо, грейпфрут, мандарини, портокал, банан, ананас, манго, папая (всички тропически плодове), чесън, лук и пъпеш.

v
Снимка: iStock

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти