Храните с отрицателен калориен баланс - топят мазнините и килограмите

Храните с отрицателен калориен баланс - топят мазнините и килограмите
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

За да работи оптимално нашата диета и мазнините да се топят наравно с килограмите, е нужно, на първо място, да бъдем в калориен дефицит. Това означава да приемаме по-малко калории, отколкото горим всеки ден. Само така , тялото ще посегне на натрупаните мазнини, за да си набави нужната енергия.

Храната, която приемаме, трябва да бъде качествена и пълноценна, богата на фибри, белтъчини  и полезни мазнини. Така, ще бъдем заситени за по-дълго време, въпреки ограничените калории, по-енергични и с повече тонус за ежедневните задължения.

Една част от тези храни, са храните с отрицателен калориен баланс, т.е. доставящи 0 калории на организма. Това е така, защото енергията нужна за храносмилането и усвояването им е по-голяма от тази, която всъщност доставят с приема си.

ggt
Снимка: Thinkstock

Това са богатите на фибри плодове и зеленчуци, с ниско съдържание на въглехидрати, без мазнини, съдържащи висок процент вода. Калориите им обикновено са между 20 и 50 за 100 гр. Въпреки тази ниска хранителна стойност, те дават чувство на ситост благодарение на високото си количество фибри, доставят ни витамини и минерали, хидратират организма.

Всичко това прави задължително включването им в хранителния план, искаме ли да редуцираме килограмите. Ето и някои от най-предпочитаните нискокалорични храни, доказали ефективността си по време на диета.

h
Снимка: Thinkstock

Грейпфрутът

Богат на фибри, витамин С, А, калий и магнезий. Консумиран преди хранене, увеличава чувството на ситост и подтиска апетита. Той е с нисък гликемичен индекс, понижава нивата на хормона инсулин, с което спомага за по-лесното горене на мазнините и редуциране на килограмите. Все пак внимавайте с консумацията му ако приемате лекарства. Според някои изследвания, грейпфрутът може да възпрепятства усвояването или действието им.

g
Снимка: Thinkstock

Лимони и портокали

Чаша пресен портокалов фреш за закуска - здравословен и тонизиращ старт на деня или топла вода с лимон, за да хидратираме организма, изчистим токсините и задвижим перисталтиката на червата. Консумирани цели, цитрусите подобряват храносмилането, дават усещане за ситост, зареждат ни с нужната за деня доза витамин С.

ggt
Снимка: Thinkstock

Броколи

Отново богат на фибри продукт, вкусен, засищащ и изключително полезен. За да си набавим максимума от полезните му хранителни вещества е добре да го консумираме „алангле” , за кратко бланширан във вряща вода, приготвен на пара, или директно суров. Богат на калий, желязо, фосфор, магнезий, витамините С и А.

ggt
Снимка: Thinkstock

Спанак

Малко калории и богатство от полезни хранителни вещества, много витамин С и желязо. Дали ще го консумираме суров, готвен или като здравословен фреш е личен избор, но присъствието му в нашето здравословно меню ще зареди организма ни с доза „зелена енергия”, антиоксиданти и множество витамини.

ggt
Снимка: Thinkstock

Гъби

Нискокалорични и вкусни, богати на минерали и антиоксиданти. Въпреки че съдържат 90% вода, гъбите са трудни за храносмилане. Ако нямате проблеми със стомаха, смело ги включвйте в здравословния хранителен режим. Ще се чувствате сити , а калориите, които внасят в режима ни, са минимални.

ggt
Снимка: Thinkstock

Голяма част от плодовете също съдържат малко калории (ябълките, диня, кайсии, боровинки, къпини и малини, ягоди), но много по-лесно можем да „прекалим” с похапването им, за разлика от зеленчуците. Съответно калориите значително се увеличават. Въпреки че ни доставят много ценни витамини и минерали, плодовете съдържат фруктоза, а захарта под всякаква форма може да забави постигането на целите ни.Добавянето на повече зеленчуци в режима ни и умерено на плодове, е по-удачният избор за хранителния ни режим.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти