Седиш продължително на стола в офиса? Това е престъпление към тялото ти!

v
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Движението е най-естествената функция на нашето тяло!

И колкото естествено, полезно и нужно е то, толкова неестествено и разрушително е продължителното седнало, статично положение за тялото.

Вижте още: Седите ли продължително? Ако това е цял час, знайте че е твърде дълго!

Дългото седене в една поза бавно, но сигурно съсипва правилната стойка, мускулите губят тонуса и масата си, гръбнакът се сковава, напрягат се сухожилията и ставите, затруднява се дишането и работата на сърцето.

За съжаление съвременният начин на живот принуждава повечето от нас да прекарват голяма част от деня си в седнало положение: на стола пред компютъра, в автомобила или градския транспорт, вечер пред телевизора или отново пред компютъра.

Денят минава и дойде ли време за сън, просто сменяме седящата поза с легнала. Проблемът се задълбочава и от това,че свикваме с този начин на живот и спираме да търсим движението,а тялото ни има крещяща нужда от това.

Вижте още: Вълшебните свойства на маслото Гхи и как да го направим у дома

Умората в края на деня със сигурност ще бъде по-малка и поносима, ако се раздвижваме на всеки половин час и отделяме време за няколко елементарни упражнения.

v
Снимка: Thinkstock

Ако сте в офиса по цял ден и работата изисква да сте предимно на стола, то със следващите няколко упражнения може да облекчите схващането и напрежението в тялото.

А успеете ли да привлечете и колегите за бърза групова гимнастика, то доброто настроение в офиса е гарантирано, сигурна съм.

Вижте още: Перфектното физическо упражнение е просто, не изисква екипировка и е за всяка възраст

Направете всички упражнения прави, в седнало положение може да натоварите неправилно някои стави, сухожилия или гръбнака, а и със сигурност ще ви бъде по-трудно.

Идеята е все пак да забравим за кратко стола.

v
Снимка: Thinkstock

Започнете от врата като леко повдигнете брадичката максимално нагоре и бавно спускайте до максимално долу. Повторете колкото желаете.

  1. Спуснете брадичката максимално долу, в тази позиция бавно завъртете вдясно и задръжте за няколко секунди, завъртете на ляво и отново задръжте.
  2. Направете няколко кръгови движения с врата, първо в едната посока, после в другата.
  3. Подпрете брадичката с длан и оказвайте натиск надолу в продължение на няколко секунди, повторете колкото желаете.

Вижте още: Какво издават любимите ви храни за здравето ви?

v
Снимка: Thinkstock

Раздвижете раменете и гърб, като застанете прави с изправен гръб, повдигнете раменете, задръжте горе, продължете с кръгови движения в двете посоки и повторете колкото желаете.

  1. Повдигнете ръцете високо над главата и продължително се протегнете.
  2. Застанете прави на метър зад стола, хванете облегалката и се наведете до хоризонтално положение на торса, задръжте за няколко секунди.
  3. Повдигнете ръцете високо над главата, хванете ги и бавно се наклонете максимално в страни, първо вдясно, след това вляво. Повторете колкото желаете.

Вижте още: Нетрадиционни методи за сваляне на килограми

v
Снимка: Thinkstock

Раздвижете краката с няколко клека: 

  1. Хванете се за бюрото или друго удобно място, за да имате опора и бавно клекнете до хоризонтално положение на бедрата. Задръжте колкото успеете и се изправете. Повторете няколко пъти.
  2. Дръжте се за опора, сгънете единия крак назад,хванете глезена и максимално притиснете към дупето, задръжте и повторете с другия крак.
  3. Дръжте се за опора, сгънете единия крак и бавно се повдигнете на пръсти с другия,задръжте и повторете с другия.

Вижте още: 11 безплатни "лекарства", които имате у дома така или иначе

За финал може да направите една бърза разходка по стълбите или да потичате на място за минута. Със сигурност ще предизвикате усмивки в офиса, но какво по-хубаво от това - всички имаме нужда от приятна атмосфера на работното място.

v
Снимка: Thinkstock

Продължителното обездвижване и седене влияят негативно и на психиката ни. Рискът от тревожност и депресивни състояния се повишава успоредно с часовете прекарани на стола.

И докато упражненията разтоварват и раздвижват тялото, то ендорфините или „хормоните на щастието”, които се отделят при физическа активност, ще разведрят ума, ще подобрят концентрацията и ще преборят депресията и умората.

Движението е важно не само за здравето, но и за щастието! Пробвайте, успех и добро настроение на работното място!

Вижте още: Пречисти и възстанови тялото си с тези 5 храни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти