Перфектното физическо упражнение е просто, не изисква екипировка и е за всяка възраст

спорт движение
Снимка: iStock

Ново изследване разкрива, че дори само редовното ходене без преследване на определена цел може да намали риска от смърт.

Мнозина смятат, че ходенето може да е от полза единствено ако си постигнал ежедневната си цел да направиш определен брой крачки, например 10 000.

Вижте в нашата галерия ТУК 10-те най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Резултатите от изследването на американски учени обаче навеждат на мисълта, че редовното ходене, дори без да се държи сметка за направените крачки, може да намали риска от смърт в сравнение със заседналия начин на живот.

"Ходенето се описва като перфектното физическо упражнение, защото е просто, не изисква специална екипировка или тренировки и може да се извършва на всякаква възраст", заяви д-р Алпа Пател от Американското онкологично дружество.

На възрастните се препоръчва поне 150-минутна умерена или 75-минутна усилена физическа активност седмично. Изследването обхванало 140 000 души над 65-годишна възраст. 95 на сто от участниците следвали препоръките за редовно ходене, докато за останалите не била характерна нито умерената, нито усилената физическа активност.

спорт движение
Снимка: iStock

Учените констатирали, че ходенето по-малко от два часа седмично е свързано с по-малък риск от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение със заседналия начин на живот. Ходенето между два и половина часа и пет часа седмично намалява риска от смърт с 20 на сто.

Вижте в нашата галерия ТУК 10-те най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Ходенето над 6 часа седмично е свързано с 35 процента по-малък риск от смърт вследствие на респираторни болести. Участниците, за които ходенето е единствената форма на физическа активност, са с 20 на сто по-малък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и с 9 на сто по-малък риск от смърт от ракови болести.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine

Вижте в нашата галерия ТУК 10-те най-полезни упражнения, които всеки може да прави

спорт движение
Снимка: iStock

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти