Гладът ли е решението за борбата с килограмите?

Гладът ли е решението за борбата с килограмите?
Снимка: netinfo

Светла Тодорова

Обикновено свързваме думата „диета” с драстичното намаляване на храната, с дневната доза пакетче солети и 2 ябълки, с гладуването и произлизащите от всичко това нервност, лошо настроение и липса на всякаква енергия.

Достатъчно причини да се откажем преди изобщо да започнем диетата.

Гладът ли е решението, когато желаем да отслабнем?

Снимка: netinfo

Нормално е да искаме бързи резултати и гладувайки да мислим, че ще ги получим, но колко трайни ще бъдат те, как ще изглеждаме след подобна „гладна стачка” и ще съхраним ли здравето си?

Най-вероятно е да не бъдем доволни от резултата.

За да функционира правилно нашето тяло, то се нуждае от определено количество енергия или калории, които приемаме чрез храната.

Снимка: netinfo

Драстичното им намаляване активира защитните механизми на организма, който ще направи всичко възможно, за да ни съхрани. Тялото не знае, че сме на диета и възприема липсата на храна като заплаха за оцеляването ни.

Това го принуждава да влезе в друг режим на работа, за да се адаптира към новите условия, които му налагаме.

Снимка: netinfo

Колкото по-драстична е липсата на храна, толкова по-осезателна е съпротивата на организма. Започва да забавя обмяната на веществата, метаболзимът влиза в „икономичен режим” и свалянето на килограми постепенно намалява или спира. Това ни принуждава да намалим още храната, но след седмица сме отново в застой . Междувременно се засилва апетитът (организмът се опитва да ни принуди да се храним ), гладни сме постоянно, чувстваме се подтиснати и депресирани.

Продължителното гладуване е силен стрес за организма и психиката ни. Неслучайно, повечето от нас се отказват след няколко дни без храна, и поглъщат всичко намиращо се в хладилника.

Чували сме за йо-йо ефекта. А той най-сигурно се проявява след подобен вид диети целящи бързо отслабване.

Снимка: netinfo

Често върнатите килограми са повече от свалените.Влизаме в омагьосан кръг, в който започваме диета, сваляме няколко килограма, връщаме се към ежедневието, качваме ги и ...отново диета, сваляме, после качваме старите килограми...и т.н.

Резултатът всъщност или липса или е крайно незадоволителен. Това, което виждаме в огледалото отново не ни харесва. Продължителното гладуване принуждава организмът да разгражда мазнините, но и мускулите ни. Повечето жени смятаме, че те не ни трябват, но всъщност това, което придава стегната форма на тялото са именно те, мускулите.

Тук е мястото да отбележим и това, че те са най-енергоемкият орган в нашето тяло и горят калории дори когато са в пълен покой.

Снимка: netinfo

Освен ,че изпълват кожата и с тях изглеждаме стегнати, мускулите поддържат метаболизма бърз, което е от съществено значение решим ли да свалим килограми. Гладът ,прави точно обратното – забавя метаболизма, а тялото постепенно разгражда мускулите, за да си набави нужната енергия. Резултатът е слабо, но меко и безформено тяло.

Гладувайки, лишаваме организма и от много ценни хранителни вещества, минерали и  витамини. Това, освен върху здравето, неизбежно рефлектира и върху работоспособността ни, енергията и тонусът ни.

Имунната система отслабва, психически се чувстваме нестабилни, изнервени и депресирани.

Снимка: netinfo

Вместо да намаляме драстично храната, е добре да опитаме да повишим енергията, която изразходваме. Спортът е в основата на добрия метаболизъм. В комбинация с балансиран и здравословен хранителен режим, успехът ни е гарантиран в дългосрочен план.

Физическите упражнения ще държат метаболизма „буден”, а балансираното и здравословно хранене, включващо всички макронутриенти – протеини, въглехидрати и мазнини – ще доставят нужната енергия и хранителни вещества за да изградим и поддържаме здраво и силно тяло.

Снимка: netinfo

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти