Безплатна онлайн консултация с дерматолог?

Платена публикация

Безплатна онлайн консултация с дерматолог?
Снимка: Thinkstock

Мария Атанасова

Д-р Ботева, нека започнем от тук: дерматологът е лекарят на нашата кожа. Значи ли това, че трябва да го посещаваме само, ако сме "болни"? Препоръчвате ли профилактичните посещения и защо?
Моят съвет винаги е да се отнасяме отговорно към нашето здраве и в частност към здравето на нашата кожа. За съжаление в България сме свикнали да посещаваме лекар, само когато състоянието ни вече е сериозно. Профилактиката е първата стъпка към поемането на тази отговорност. Профилактичните прегледи при дерматолог са изключително важни, понякога животоспасяващи. С една консултация, например, бихме могли да диагностицираме навреме кожен рак, който е един от най-злокачествените тумори. Поне веднъж годишно всеки трябва да преглежда бенките си при дерматолог.

Винаги ли наличието на дерматологичен проблем е белег за вътрешна болест?
Кожата е най-големият човешки орган и е своеобразно огледало на вътрешното състояние на организма. Възможно е наличието на кожен проблем да бъде знак за съществуването на вътрешно заболяване. Това е причината много често след преглед при дерматолог да се налагат допълнителни изследвания и консултации с други специалисти. Случва се по кожните прояви да се открие системно заболяване – диабет, например.

Разкажете ни повече за най-новата услуга, която BIODERMA предоставя. Надеждна ли е консултацията през монитора?
На сайта на BIODERMA създадохме платформа, където хората бързо и лесно да зададат своя въпрос към специалист дерматолог и да получат компетентен отговор. Ключовото тук е компетенцията, защото всички знаем, че съществуват безброй форуми, където хората обсъждат подобни теми и следват съветите на приятел или някой потребител със "сходен" проблем. В крайна сметка се получава така, че не сме получили професионален отговор на въпроса си, изгубили сме ценно време за лечение и не знаем кои са правилните грижи за здравето на нашата кожа. Целта на услугата онлайн консултация е преди всичко да популяризира дерматологията и да насочи вниманието на хората към важността на превенцията и навременната среща със специалист, а не да замести посещението при дерматолог.

Всяка Edna жена е чела стотици статии за това как да се грижи за кожата си и въпреки това допуска грешки. Кои са най-достоверните източници на информация и можем ли сами да се грижим правилно за себе си?
Като дерматолог бих се доверила на професионалист. Освен това грижата за кожата е много комплексна и строго индивидуална и лекар дерматолог би могъл да ви консултира правилно и да ви даде точен съвет, отговарящ на състоянието на вашата кожа. Като източници на информация бих добавила също и публикации в специализирани и масови медии под формата на интервю със специалист дераматолог.

С какво отношение сте към използването на козметика от различни серии – крем от една марка, тоник за лице от друга и т.н.
Много козметични компании навярно ще кажат, че кремът и измивният гел, например, трябва задължително да са от една и съща марка. За да съм максимално честна към читателите, ще кажа, че ако човек е доволен от определени продукти, а те са от различни марки, не виждам причина това да е проблем. Отново повтарям, че грижата за кожата е строго индивидуална и ако лекар ни предпише програма за хигиена и третиране на кожен проблем на една марка, то трябва да спазваме предписанието на лекаря, защото в конкретния случай определени съставки на продуктите навярно са най-подходящи за вас. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти