Как лятото влияе на акнето

"Не" на кожните проблеми
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Случвало ли ви се е след морето да виждате как всеки ден се появяват нови и нови пъпки? Да, това е акне, завърнало се с пълна сила. Малко са тези, които не са страдали от акне в някакъв етап от живоат си. Близо 80% от нас са имали нашествие от пъпки, черни точки и запушени пори в определен момент във възрастта между 11 и 30 години. Акнето отдавна не е проблем само за тийнейджърите, все по-често стартира и след 25 годишна възраст.

Горещото лятно време може да влоши доста кожни състояния или проблеми, това важи и за някои от страдащите от акне. Летният сезон изисква доста специфични грижи за кожата поради съчетанието от по-голяма УВ експозиция, топлина и прекарване на повече време навън и на слънце.

Много хора вярват, че излагайки се на слънце подобряват състоянието на акнеичната кожа. По време на самия престой на слънце в началото настъпва едно леко подобрение поради това, че слънчевите лъчи в някаква степен намаляват броя на бактериите, участващи в развитието на акнето.

Затова много хора приемат, че слънцето лекува тяхното акне. Това е обаче е доста измамно, защото от друга страна, под влияние на слънчевите лъчи и по-специално УВ спектъра, настъпва уплътняване на най-повърхностния слой на кожата – роговият. Така се затруднява излива на мастния секрет и се благоприятства запушването на порите.

Така че излагането на слънце без подходяща фотозащита води впоследствие до есенното влошаване на акнето. Освен това рискът от пигментиране на пресни белези е значителен. Важно е при подбора на фотопротектор за мазната и акнеична кожа да се прилага с най-малко SPF 30.

Ето и няколко препоръки за "графика" на кожата ви през лятото, за да минимизирате риска от влошаване на акнето, когато градусите на термометъра скочат нагоре.

* Изберете по-лекия вариант на хидратиращия продукт, тъй като през лятото е по-малко вероятно кожата да се изсуши от климатиците. Препоръчват се Oil-free продукти, т.е. без мазнини. В противен случай рискувате по-лесно и бързо запушване на порите. Спрете се само на най-необходимите продукти и елиминирайте излишните.

* Ако сте били навън и след това се очертава, че няколко часа ще сте на закрито, е по-добре да измиете слънцезащитния продукт. По принцип, макар и да предпазват от слънце, тяхната консистенция е по-плътна и също може да запуши порите.

* Ако пиете лекарства, независимо дали са свързани с лечението на акне или друг проблем, консултирайте се с дерматолог дали повишават чувствителността на кожата спрямо слънцето. Може да се наложи смяна на терапията в някои случаи или на схемата на ползването на медикаментите.

* Влажният въздух може да влоши акнето, затова избягвайте го, доколкото е възможно.

* Ако се налага да прекарвате повечко време навън и евентуално да спортувате, имайте предвид, че носенето на каски, плътни шапки, кърпи или раници може да провокира или влоши акнето в тези области. Използването на специални лосиони веднага след такива моменти ще намали риска от възпаления и активиране на акнето.

* Когато спортувате и се потите по-интензивно, трябва след това добре да подсушавате кожата. Иначе потта се смесва с мазнините на повърхността на кожата, по-лесно се улавят бактериите в порите и се развива или влошава акнето по тялото.

* Обръщайте внимание къде държите ръцете си. Често пъти през деня човек несъзнателно подпира брадичката си или поставя ръце на бузите. По ръцете ви попадат милиони бактерии в рамките на деня и когато ги сложите на лицето се благоприятства разпространението на микроорганизмите и по-лесното възпаляване на кожата.

* Всички сме различни, това е едно от очарованията на живота. Затова така, както лятото влошава акнето при едни, може да се окаже положително за други. Все пак не ползвайте това като извинение да прекарвате повече време на слънце, защото както знаем слънцето е полезно до определен момент.

* Също така, ако нещо е помогнало на ваш приятел не означава, че е също така добро и за вас. Като цяло през летния сезон, поради топлината и влажността на въздуха, мастните жлези малко забавят своята функция, тъй като кожата не се нуждае от толкова омазняване. Есента обаче е сезонът, когато грубо казано мастната жлеза се опитва да "навакса" почивката, която си е дала, и много често именно тогава настъпва сериозно влошаване на акнето. Не подценявайте консултацията с дерматолог, тъй като той може да ви даде най-точни насоки и съвети как да се справите с този неприятен проблем и да поддържате кожата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти