Полезните за кожата бактерии

Полезните за кожата бактерии
Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да вярваме, че кожата на лицето трябва да се почиства старателно и редовно, за да си осигурим красота и да се избавим от неприятните запушени пори.

Оказва се обаче, че не е добре да се прекалява с почистването, тъй като така лишаваме кожата си от някои бактерии, които всъщност са полезни за нея.

Антибактериалните почистващи продукти за лице нарушават естествения баланс на кожата и могат дори да спомогнат за образуването на бръчки, петна по кожата и други кожни проблеми.

Също както добрите бактерии в червата спомагат за правилното им функциониране, така и кожата на лицето няма нужда да бъде чиста като стъкло и лишена от всякакви микроогранизми.

Обяснено по най-простия начин, добрите бактерии са тези, които се борят по успешен начин с лошите такива, които предизвикват зачервяване, чувствителност, петна и различни инфекции.

Затова подходящи за кожата са продуктите с пробиотици и микроорганизми, които насърчават производството на добри бактерии от организма, а не работят в посока премахване на всички бактерии.

Така кожата сама се грижи за изграждането на щит срещу вредните въздействия на околната среда и производството на колаген.

Редица компании като "Vichy" и "Nude" предлагат разнообразни кремове за лице, които съдържат пробиотици от дрожди, богати на естествени бактерии.

Професор Ричард Тестър, изследовател в университета в Глазгоу, споделя, че от години провежда проучвания с пробиотика GMH - глюкоманан хидролизат, който се извлича от вид сладък картоф.

Неговите изследвания показват, че този пробиотик действа бързо на кожата, тъй като лесно влиза в дълбочина и спомага за регенериране на епидермиса, успешно лечение на акне, инфекции и други кожни проблеми.

Това, разбира се, не означава, че трябва да преустановите почистването на лицето, но просто да го правите умерено и да подбирате правилните продукти.

Ако страдате от акне, трябва да сте особено внимателни, тъй като кремовете, геловете и тоникът действат агресивно на кожата и често я лишават от полезните бактерии. Вследствие на това кожата повяхва, увисва и се сдобива с повече бръчици.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти