Усмивка за милиони: 5 храни, които оцветяват зъбите ви (ядете ги всеки ден)

В борбата за по-бели зъби сме готови да отделим много средства и време. Но ослепителната усмивка не е най-трудната задача в живота ни, достатъчно е просто да коригираме начина си на хранене. Какви храни причиняват плака по зъбите и как можете да върнете привлекателния вид на зъбите си? 

Да започнем с продуктите – експертите са установили, че буквално всичко, което може да оцвети бялата ви тениска, може да оцвети и зъбите ви. Но най-голямото влияние върху цвета на зъбите е очевидно: 

  • червено вино 
  • еспресо 
  • черен чай 
  • горски плодове 
  • доматена паста 

зъби
Снимка: iStock

Тези храни оцветяват зъбите ни всеки път, когато влязат в устата ни. И за да не развалят естетиката на вашата усмивка, е важно да миете зъбите си всеки път, когато вкусите нещо от забранения списък.  

5 причини за чувствителни зъби и венци

И така, да преминем към втората част – как да поддържаме бели зъби, без да се отказваме от удоволствието? 

зъби
Снимка: iStock

Стъпка 1 - Вода 

Отмива всяка плака от повърхността на зъбите и е особено важна, ако нямате възможност да измиете зъбите си тук и сега. След лека закуска с горски плодове, обяд с доматена паста или чаша силен чай, не забравяйте да изпиете няколко глътки вода. Що се отнася до кафето, зъболекарите препоръчват да пиете вода всеки път, когато отпиете. 

зъби
Снимка: iStock

Стъпка 2 - Хигиена 

Не е достатъчно да използвате избелващи ленти и пасти – тези продукти работят само ако се грижите правилно за зъбите си. 

До края на деня върху зъбите се натрупва филм от бактерии – това е причината за неприятния цвят на зъбите. Когато мием зъбите си в края на деня, премахваме само част от този филм, тъй като той се втвърдява в рамките на няколко часа. Затова трябва да миете зъбите си три пъти на ден – сутрин, след обяд и преди лягане. 

Ценни съвети от зъболекар за по-здрави зъби

Друго важно нещо е използването на конец за зъби. Да, премахнали сте филма върху повърхността на зъбите си, но какво ще кажете за бактериите, които се натрупват между тях? Те не могат да бъдат напълно премахнати с четка, така че се натрупват, причинявайки неприятни последици - миризма, кариес и заболяване на венците. 

зъби
Снимка: iStock

Стъпка 3 - Не забравяйте за езика 

Хората често забравят за почистването на езика, но той е основният носител на бактерии. Ако не го почистете, плаката от бактерии няма да изчезне и ще причини миризма и неприятен цвят на зъбите. Така че, всеки път след като си измиете зъбите, почистете езика си. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти