Важно и актуално за здравето: как да разпознаем западнонилската треска и как да се излекуваме

нилска треска
Снимка: Thinkstock

Необичайната за Европа западнонилска треска повали стотици хора на континента, има и смъртни случаи.

Най-засегнати са Италия (327 случая), Гърция (157), Румъния (120), Унгария (97). Най-много са болните над 65 години. Тази седмица и в България са регистрирани 4 случая, един човек от Ямбол почина. През 1937 г. вирусът е изолиран за първи път от кръвта на жена с треска в провинция Западен Нил в Уганда. От там идва и името на болестта.

Човек се заразява чрез ухапване от комари, те от своя страна пренасят вируса от прелетните птици, смучейки кръв от тях. Комарите са най-опасни в началото на есента, затова се очакват още случаи. Инкубационният период (времето от заразяването до първите симптоми) е от 3 до 14 дни. Болестта протича като грипоподобно заболяване с висока температура, отпадналост, главоболие, може да има и петнист обрив, увеличени лимфни възли, както и стомашни оплаквания – гадене, повръщане, болки в стомаха.

Понякога се засяга и нервната система – менингит, енцефалит, менингоенцефалит предимно при възрастни хора и сравнително рядко –един на 200-300 заболели.

За успокоение трябва да се каже, че в повечето случаи болестта протича сравнително леко, понякога дори и безсимптомно. Както и при другите вирусни заболявания най-застрашени от усложнения са възрастните хора, такива с тежки хронични заболявания и проблеми с имунитета. Болестта не се предава от човек на човек, но инфекцията може да се предаде чрез кръвопреливане. Няма ваксина срещу западнонилската треска.

нилска треска
Снимка: Thinkstock

Кои случаи са подозрителни за западнонилска треска?

Хора с висока температура и треска, идващи от застрашени райони в чужбина, обитаващи места със застояла вода у нас (мочурища, блата, язовири), където се размножават комари. При съмнение за болестта се изследват кръв и урина в референтната лаборатория към центъра за паразитни и заразни болести, но само при правилно взети проби (изпращат се веднага в хладилна чанта с лед).

Специфично лечение на болестта няма, лекуват се симптомите. Опасни са само случаите със засягане на централната нервна система, признаци на което са дезориентираност (не знаят къде се намират, как се казват), безсъзнание, непоносимо главоболие, повръщане, вратна ригидност (скованост).

нилска треска
Снимка: Thinkstock

80 -90% от тях оздравяват напълно, без остатъчни явления. В останалите се наблюдават парези на крайниците и други неврологични симптоми, което изисква продължително лечение от невролог.

Единствената профилактика е избягването на комари – пръскане срещу тях, мрежи на прозорците, употреба на репеленти, които отблъскват комарите, избягване пътувания в страни, в които има голям брой заболели.

нилска треска
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти