7 начина да съсипем бъбреците си

бъбреци
Снимка: Thinkstock

Бъбреците са естествения филтър на организма, чрез който се елиминират крайните продукти от обмяната на веществата – урея, креатинин, пикочна киселина, амоняк.

Те регулират и постоянството на течната среда на организма – постоянство на вода, рН, електролити, осмоларитет и др. В бъбреците се синтезират и хормони, които имат важно значение за здравето на организма.

През тях минават 1700 л. кръв за денонощие, която се филтрира и пречиства. Всичко това ги прави уникален и незаменим орган, който трябва да се пази, ако искаме да сме здрави. Но някои наши навици бавно и неусетно съсипват бъбреците, докато промените станат необратими.

Безконтролното приемане на лекарства, и особено обезболяващи, могат да увредят бъбреците. Има страстни любители на хапчетата, които и при най-малък дискомфорт се тъпчат с лекарства. Малките деца са особено уязвими. При тях повечето инфекции са вирусни, които преминават с или БЕЗ лечение (така пише и в учебниците). Родителите, които за ниски температури дават лекарства на децата или антибиотици без нужда, рискуват здравето на децата си.

Любителите на соленото постепенно увреждат бъбреците си (и други органи). Особено тези, които без да са опитали храната, посягат към солницата. В нашата страна приемът на сол е в пъти повече от допустимото. „Скрита” сол в изобилие има в колбасите и сирената, те трябва да се избягват. Без сол организмът не може да съществува, но прекомерното количество също е вредно. Солта задържа течности в организма, повишава кръвното налягане, което подлага бъбреците на изпитание.

бъбреци
Снимка: Thinkstock

Големите количества белтъци увреждат бъбреците. Особено застрашени са спортуващите, които приемат добавки с протеини и наблягат на храна, богата на белтъчини. Животинските белтъчини в големи количества предизвикват ацидоза – повишена киселинност на кръвта и бъбреците не успяват да изведат киселините от организма.

Пиенето на течности е важно условие за доброто функциониране на бъбреците. Идеалната течност е водата. Навикът да се консумират газирани и безалкохолни напитки ежедневно означава да предлагаме на организма си оцветители, подсладители, консерванти и др. вещества, които затрудняват бъбреците при тяхното елиминиране.

бъбреци
Снимка: Thinkstock

На всеки се случва да „стиска”, отлагайки посещението в тоалетната при пътуване, страх от обществени тоалетни, заиграване на децата. Това води до увеличено налягане и застой на урината, което е предпоставка за образуване на бъбречни камъни и възпаления.

И колкото и да е странно, сънят също влияе на бъбреците. Тяхната функция зависи от циклите на съня. Да се замислят тези, които стоят пред компютъра по малките часове.

бъбреци
Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти