Защо хъркат децата

деца
Снимка: Thinkstock

Хъркането не е „привилегия” само за възрастните. Всяко пето дете хърка от време на време, а всяко десето постоянно, всяка вечер.

В повечето случаи неприятният звуков ефект през нощта е безобиден, но когато се прави пауза между дишането по-дълга от обичайното, вече се касае за сънна апнея.

Проблемът при децата (и възрастните) е, че некачественият сън води до разсеяност и сънливост през деня. Непълноценният сън вреди на здравето, недоспалият трудно се справя със задълженията си, стресът се увеличава. Всяко хъркашо дете трябва да бъде прегледано от лекар, за да се установи каква е причината и да се лекува, ако е възможно.

Хъркането при болните деца с инфекция на дихателните пътища е оправдано. Възпалената лигавица набъбва, секретите запушват носоглътката и детето хърка. Това е временно, след оздравяването хъркането престава.

Класика в детската възраст е хъркането при уголемена трета сливица. Признаци за това са постоянно запушен нос, хрема, гъгнене при говор, стоене и спане с отворена уста, сенки под очите, чести инфекции на носоглътката и ушите. Обикновено са уголемени и другите две сливици, при лягане те механично запушват гърлото и детето трудно диша и хърка.

Наднорменото тегло е една от основните причини за хъркане при малки и големи. За съжаление вече и много деца са зътлъстели. Натрупаната мастна тъкан около шията притиска дихателните пътища и пречи на преминаването на въздуха през тях.

деца
Снимка: Thinkstock

Вродените аномалии също препятстват лесното преминаване на въздуха през дихателните пътища и водят до хъркане. Такива са високото небце, аномалии на ларинкса и фаринкса, както и по-дългия от обикновеното език. По-време на сън езикът пада назад към гърлото и затруднява дишането.

Преумората и стресът също са причина за хъркане. След интензивна и продължителна игра например през нощта мускулите се отпускат, езикът също (и той е мускул), пада към дихателнителните пътища и хъркането започва.

деца
Снимка: Thinkstock

Новородените също похъркват или дишат шумно (сумтят). Това се случва при напълно здрави деца.

Причината е, че имат много тесни носни ходове и при най-малкото набъбване на лигавиците и наличието дори на оскъдни секрети въздухът среща препятствие и дишането става шумно.

Основната причина е остарялата традиция бебетата да се отглеждат на много топло, въздухът става сух, лигавиците набъбват и проблемите започват. По-далечните проблеми от тази практика са изнежено и боледуващо дете.

деца
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти