Детската градина - предизвикателство с две неизвестни

дете деца есен
Снимка: Thinkstock

Септември е, вече сте се преборили за място в детската ясла (градина), направили сте изследвания на детето за постъпването му като за космонавт и горещо ви вълнуват два въпроса: ще боледува ли детето и ще свикне ли в новата среда.

По първия въпрос отговорът е ясен – най-вероятно да, ще боледува (изключенията са редки), поне в началото. От сравнително стерилната семейна среда малкото дете се озовава в колектив с около 30 себеподобни и започва размяната на вируси, бактерии...

Градинската хрема става нарицателна, носовете сякаш текат безкрай. Това всъщност е част от адаптацията, чрез секретите организмът се опитва да се освободи от дразнителите (вируси, частици от мръсния и сух въздух, прах, дезинфектанти), това е естествена защитна реакция и за активиране на собствените защитни сили.

От това не следва да се прави трагедия, още повече, че постоянното слагане на капки за нос уврежда лигавицата в дългосрочен план. Между другото, само в България не приемат деца с хрема (без други оплаквания като температура, отпадналост) в детските градини. Което е огромен проблем за работещите родители. И идва важният въпрос – какъв имуномодулатор да дадем на детето, за да не боледува.

Но ако имаше такова вълшебно лекарство, щеше ли да има болни деца? На пазара се предлагат безброй шумно рекламирани средства, които обаче са хранителни добавки и не подлежат на контрол от Агенцията за лекарствени средства.

Разумните родители трябва да знаят, че здравото, закалено и рационално хранено дете, без хронични заболявания и доказан имунен дефицит не се нуждае от никакви добавки. За останалите случаи се допитайте до наблюдаващия го педиатър, неговият съвет, съобразен с индивидуалните особености на детето, ще е най-доброто решение.

А не това от интернет и изключително „компетентните” майки!

дете деца есен
Снимка: Thinkstock

Принципът в педиатрията е: ако не можеш да помогнеш, не вреди. Защото дори и витамините и пробиотиците в големи дози могат да навредят, вместо да помогнат. За тези деца, които се нуждаят от имуномодулатори, профилактиката трябва да започне поне 2 седмици преди постъпване в детската градина. А за успокоение на родителите на боледуващите деца трябва да се каже, че детската градина е най-големият имуностимулатор. От честата среща с микробите имунната система се научава да работи правилно и тези деца обикновено стават здрави възрастни.

Другият въпрос е дали детето ще свикне в детската ясла. Повечето деца приемат средата като своя и толкова им харесва, че не искат да си тръгват. Други, по-необщителни, които не се отделят от майките си ,изживяват тежко раздялата с тях. Затова е важно детето да се подготви от рано като се оставя при роднини, приятели, да общува с други деца, а не да е „вързано” за майка си.

дете деца есен
Снимка: Thinkstock

Много важно е и емоцианалното състояние на майката, която често е по-притеснена от самото дете. То усеща емоциите на родителите и приема детската градина като нещо неприятно и опасно, щом близките му са притеснени.

За някои деца постъпването в детското заведение е истински шок, за тях трябва да се помисли за постепенна адаптация – първите дни само по час-два в колектива, после времето постепенно се увеличава. Защото връзката емоция-здраве отдавна е доказана.

Децата, които ходят на детска градина с нежелание, боледуват повече отколкото тези, които с удоволствие я посещават.

дете деца есен
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти