„В кръг“ – да се срамуваш от държавата си, но да се гордееш с нейното кино

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

Деница Димитрова

Преди две години Стефан Командарев („Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Съдилището“) ни стисна за гърлото с филма си „Посоки“, показвайки ежедневието на няколко таксиметрови шофьори. Сега режисьорът отново ни кани зад волана, но за да проследим една нощна смяна на няколко патрулиращи полицаи.

Новата му лента „В кръг“ тръгва по кината от 8 ноември и избраната дата не е никак случайна – събитията във филма се развиват в нощта срещу 10 ноември 2019 г., когато се навършват три десетилетия от падането на Берлинската стена. И докато всички знаем, че у нас оттогава досега не се е променило много, режисьорът ни показва нагледно какво значи въртенето „в кръг“ за цялото ни общество.

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

Операторът Веселин Христов използва ръчна камера и заснема филма само за дванайсет нощи, а за този кратък процес са нужни репетиции месеци наред. Постоянните движения при снимането от ръка могат и да бъдат неприятни за зрителите. Този избор обаче е идеален за случая – дългите кадри внушават почти документално усещане и ни правят част от действието, докато пътуваме из софийските улици заедно с три двойки полицаи.

Вместо да ги идеализира, филмът показва действителността им безпристрастно, но с всички моменти, които са част от една работа – морални и професионални дилеми, които в техния случай могат да костват човешки живот или тяхното достойнство; грешки, които понякога се случват за добро, или злоупотреби, които имат своята цена.

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

Те псуват, пушат често, трият лотарийни билетчета, а разговорите им за живота в България допълват картината на обществото ни. Както и в „Посоки“, тук тя отново се рисува от първоизточника – обикновеният човек у нас. Тя обаче е най-ярка в ситуациите, с които се сблъскват шестимата полицаи и останалите герои, пресичащи пътищата им.

Сюжетните линии се раждат след разговори с десетки служители на МВР, което прави ситуациите и диалозите във филма болезнено достоверни. А отзивите и аплодисментите от 350 на крака след специална за тях прожекция доказва, че „В кръг“ отразява точно и ярко работата им.

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

Въпреки че разказва за полицаи, филмът всъщност е за състоянието на цялото общество. Всички образи са продукт на времената и средата, независимо от своето поколение, социален статус или етнос. Обединява ги желанието не само да оцеляват, но и да защитят комфорта на себе си и хората, които обичат. Филмът е мрачен, но не и безнадежден – дори и след най-драматичните моменти следва нещо, което ни съвзема, а смехът не липсва, макар понякога да е през сълзи.

„В кръг“ ни среща с много от актьорите в „Посоки“: Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев и Асен Блатечки, които и тук дават силни и вълнуващи изпълнения като патрулиращи полицаи. Приятна изненада сред тях е Стоян Дойчев, който след „Възвишение“ се завръща към големия екран.

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

Ролята на Павел Поппандов е ключова, а с малко думи и повече изражения героят му е част от може би най-трогателната и емоционална история във филма. По-малко, но запомнящо се участие отбелязват Герасим Георгиев – Геро, Анастасия Ингилизова и Николай Урумов. Точен избор за ролята си е Ованес Торосян, който със своето присъствие допринася за посланието и дори го издига на следващо ниво във финала.

Безспорните качества на лентата вече бяха оценени не само у нас с три отличия „Златна роза“ (Награда на публиката, най-добра женска роля за Ирини Жамбонас и Специалната награда на град Варна), но и на престижния международен кинофестивал в Сараево с две статуетки („Сърцето на Сараево“ за Ирини Жамбонас и наградата на най-големия европейски портал за кино на континента – „СинеЕвропа“.)

В кръг филм
Снимка: „Арго Филм“/NOVA

„В кръг“ е труден за преглъщане филм, който не те кара да се гордееш от държавата си, но те кара да се гордееш от творците в нея. И докато чакаме последния филм от трилогията на Стефан Командарев, се постараваме да отнеме по-малко от 30 години за още по-добри продукции и поводи за по-светли теми.

„В кръг“ тръгва по кината в България на 8 ноември и се осъществява с медийната подкрепа на NOVA и подкрепата на ИА „Национален филмов център“, Столична община, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски филмов център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България и в партньорство със Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти