Телевизионна терапия с 5 истински жени и 1 лъжа, или колко големи са „Големите малки лъжи“ в сезон 2

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

Деница Димитрова

Текстът не съдържа спойлери, но ако все пак искате да запазите целия сюжет в пълна тайна преди гледане, по-добре на четете надолу.

Какво се случва, когато пет от най-добрите актриси в Холивуд се съберат в главни роли, а към тях по-късно се присъедини Мерил Стрийп? Отговорът е: един от най-успешните сериали през последните години.

Първи сезон на „Големите малки лъжи“ създаде фурор с екранизацията на едноименния роман от австралийката Лиан Мориарти. Не само заради грабващата история, но и ярките героини, които променят представите за жените такива, каквито трябва да бъдат показвани и на екран, за да отговарят на истинския живот.

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

След обрата в края на първите 7 епизода през 2017 г. зрителите нямаха търпение да видят какво се случва с „Петорката от Монтерей“. А фактът, че историята в книгата приключва дотам, не е причина HBO да сложи точка – затова и шоуто трябваше да продължи.

Красиви лъжкини: Никол Кидман, Рийз Уидърспуун и компания зашеметиха на премиерата на „Големите малки лъжи“ сезон 2

Рийз Уидърспуун и Никол Кидман начело и като продуценти, Лора Дърн, Зоуи Кравиц и Шайлийн Уудли опровергават мнението, че много жени в един екип не е на добре. Във втория сезон на „Големите малки лъжи“ те отново са във вихъра си, давайки най-доброто, което умеят пред и зад камера.

Както всяко продължение, и това претърпя някои критики. Някои често срещани метафори в сценария останаха без отговор, събитието от последната сцена от сезона дойде изневиделица, но без особена градация към нея и ефекта, който носеше финалът на първи сезон. А след новите събития, с които се сблъскват героините, животът им сякаш се връща почти там, където последно ги бяхме оставили – или пък не, доколкото всеки е свободен да тълкува финалната сцена по собствен начин.

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

Способно ли е да оцелее едно приятелство, изградено върху лъжа, и как една тайна може да се запази, ако изяжда отвътре няколко жени? Това са някои от въпросите, които сезон 2 задава, гмурвайки се в дълбините на женската душа, дълбока поне колкото океана, около който се намира градчето Монтерей.

Затова и може да се каже, че втори сезон на „Големите малки лъжи“ развива повече самите героини, отколкото цялостната история. А начинът, по който го прави, е достатъчен, за да ви държи залепени за екрана по време на новите 7 епизода, докато ви просълзява и разсмива с личните битки на Селест, Маделин, Рената, Бони, Джейн, а този път и Мери Луиз.

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

Участието на Мерил Стрийп беше може би най-обсъжданото този сезон и с право, когато тя има способността да открадва вниманието във всяка сцена. За съжаление, онази, предизвикала заглавия още по време на снимките миналото лято, в която Рийз Уидърспуун запраща сладолед по Мерил (припомнете си тук), беше изрязана. Получихме обаче други колоритни моменти между двете героини, също и един писък, който зрителите ще помним дълго.

Тайната, която Мерил Стрийп е пазила за новата си роля

Останалата част от играта на Стрийп също е забележителна, както може да се очаква. Героинята ѝ Мери Луиз преминава през най-трагичния период, който може да се случи на една майка – справянето със загубата на сина си, но и приемането на истинската му същност, за която не е подозирала преди неговата смърт.

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

Справянето с емоционални травми и домашно насилие продължава да бъде водеща тема при Селест (Никол Кидман), която ще трябва да покаже вътрешната си сила и бъде непоклатима, за да запази семейството си. Джейн (Шайлийн Уудли) получава нов шанс за своето бъдеще, но за да го грабне, ще се наложи да се справи с миналото си. Малките лъжи изплуват и при другите семейства, докато всяка от останалите героини ги преодолява по собствен начин, а едни от най-култовите моменти принадлежат на беснеещата Рената (Лора Дърн). Научаваме повече за детството на Маделин (Рийз Уидърспуун), което ще постави под въпрос връзката със съпруга и по-голямата и дъщеря, и това на Бони (Зоуи Кравиц), измъчвана от лъжата, която сплотява петте жени, и новото присъствие в дома ѝ.

В новата глава от живота си жените от „Петорката на Монтерей“ продължават безпардонно да бъдат себе си и ни карат да ги обикваме с всичките им качества и недостатъци, както би трябвало да обичаме и себе си. „Големите малки лъжи“ е като среща с приятелки, която действа терапевтично, за да си напомниш, че никой не е перфектен, а поправянето на пукнатините зависи от теб. Или че просто е нормално да имаме пукнатини и е в реда на нещата понякога да не се чувстваш наред.

Големите малки лъжи
Снимка: HBO

Финалът оставя вратичка за следващ сезон и е въпрос на време дали такъв ще има. Телевизията едва ли скоро ще види отново нещо подобно, освен ако пред камера не се събере отново същият екип, и то в пълен състав – това е условието, което засега споменава и самата Никол Кидман. Честно казано, хората едва ли ще се уморят да гледат тези жени, но дали не е по-добре да оставим техните героини там, където въображението ни им отрежда място в момента? Истината за някои неща е по-добре да не се знае…или?

„Големите малки лъжи“: ще се сбогуваме ли с дамите от Монтерей след сезон 2? (+ всичко, което трябва да знаете за новите епизоди)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти