„Писма от Антарктида“ – пътешествие до най-студените моменти от живота и надеждата за топлина

Писма от Антарктида
Снимка: Лента

Деница Димитрова

Има ли начин да продължиш живота си по старому след като се случи нещо, което го променя завинаги? А какво правиш, когато нямаш сили да кажеш да най-близкото си същество, че и неговият живот вече никога няма да е същият?

Ако решиш да се преструваш, лъжата няма как да продължи дълго – не и без да разбиеш нечие сърце, а заедно с него - и своето. Това ще научат по трудния начин героите в новия български филм „Писма от Антарктида“.

Историята в него е простичка, но емоционална. Диана губи съпруга си заради нелеп инцидент, но няма сили да съобщи трагичната новина на сина си Ники. Вместо това майката се старае максимално да поддържа версията, че бащата се намира на експедиция в Антарктида.

Докато Диана пише имейли от името на съпруга си, опакова пратки и търси подходящите подаръци, които той би изпратил от остров Ливингстън, тя започва да се движи по тънък лед, който в един момент застрашава живота на сина ѝ и нея самата.

Поведението ѝ граничи с лудост, бихме си помислили на моменти, но както казва edna главна героиня в друг филм, който наскоро излезе по кината, „майчинството е психично заболяване“. В този смисъл „Писма от Антарктида“ може да послужи като предупреждение за всеки настоящ и бъдещ родител за силата на действията му и обратния ефект от желанието да предпази децата. Без да съди строго, филмът представя и другата гледна точка, която ни помага да разберем мотивите на един родител в такава ситуация.

Едно от най-големите предимства на лентата е естествената актьорска игра, която не залита в преиграване въпреки мелодраматичните моменти. Ирмена Чичикова („Виктория“, „Аз съм ти“, „Въздесъщият“) в ролята на Диана е еднакво уязвима и студена, когато се налага, и създава пълнокръвен портрет на една жена, която е готова да жертва всичко, за да съхрани крехкото сърце на детето си цяло.

Писма от Антарктида
Снимка: Лента

„Писма от Антарктида“ е филмов дебют за Симеон Ангелов, който е малката голяма звезда тук. Той е сърцето на филма и се превръща в двигателя на действието с будния ум и изобретателност на героя си Ники.

В лентата виждаме и познати лица като Диана Димитрова („Откраднат живот“) като Мария, приятелка от детство на главната героиня, и участник в паралелната сюжетна линия, където лъжите също са налице. Мая Бабурска ни поставя на мястото на г-жа Андреева, класната на Ники, а сцените с нея рисуват картина на съвременните проблеми в училище, които занимават родители, учители и ученици.

Писма от Антарктида
Снимка: Лента

Интересно допълнение към екипа пред камера е полярният изследовател проф. Христо Пимпирев, който се появява с действителния си образ като водача на експедицията. Актьорът Иван Стаменов е един от учените, който също ще бъде въвлечен в отношенията между Диана и нейния син.

Въпреки мрачната си тематика „Писма от Антарктида“ все пак успява да остане приказка за възрастни, която носи лъч светлина. Филмът разглежда начините, по които сме способни да допричиняваме травми, защото както знаем, пътят към ада е осеян с добри намерения – а често няма как да намерим прошка, без да минем първо оттам.

„Писма от Антарктида“ е в кината от 11 октомври с разпространител „Лента“. Филмът е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти