„Дяволското гърло”: когато чакането си е струвало, а сега няма да се спи

Дяволското гърло
Снимка: NOVA

Деница Димитрова

Дяволско търпение се изискваше, докато първит български криминален сериал пристигне по малките екрани. Година и половина чакане след края на снимките най-после остават броени дни до началото на „Дяволското гърло“ и вече можем да се похвалим, че си е струвало.

По-емоционален от всеки нетърпелив зрител обаче е екипът, който е живял с историята в продължение на три месеца интензивна работа и сподели най-интересното от процеса след прожекция на първи епизод.

NOVA
Снимка: NOVA

Всеки, който следи и обича работата на Теодора Духовникова и Владимир Карамазов знае колко са способни и помни участието им на екран като тандем в сериала „Дървото на живота“. Edna от причините да очакваме „Дяволското гърло“ са именно те двамата. Макар още в първия епизод да нямат много съвместни сцени, поотделно са също толкова ярки, колкото и заедно. Химията между двамата отново е налице, а напрежението между героите им тепърва ще расте.

Той е Филип Чанов, полицай от Смолян, който се сблъсква с мистериозно убийство в планината. Пътищата на престъплението се преплитат със случай, по който работи Мия Язова от ДАНС. Амбициозната героиня включва в действие най-добрите си оръжия, за да се включи в разследването, което обещава да не остави никого от героите същия.

Дяволското гърло
Снимка: NOVA

Това потвърждават и самите актьори по време на пресконференцията – Владо Карамазов определя тази роля като най-сложната в цялата си кариера. Теодора Духовникова не крие трудностите по време на снимки и сълзите в палатката, когато не е била сигурна дали ще се справи. Но за да разберем какво е било предизвикателството за актрисата ще трябва по нейни думи да изчакаме до 9-ти епизод.

Напрежението расте още в първите сцени, когато историята се развива паралелно в града и планината. За мрачната атмосфера се грижи не само тежкото престъпление и някои тягостни локации, но и монтажът, в който на моменти се редуват бързи изразителни кадри. На тях контрастират ярките цветове от екрана и величествената природа на Родопите, която екипът споменава като отделен герой със своя собствена магия. Освен че се впуска в нов за българската телевизия жанр, преди две години „Дяволското гърло“ е бил първият сериал у нас, сниман извън София.

Дяволското гърло
Снимка: NOVA

Музиката може да не е българска (използвана е песен на LP), а усещането е все едно гледаш световна продукция, но сериалът разглежда колкото национални, толкова и универсални проблеми. Освен бежанската тема и съжителството на различни религии и етноси, в криминалната драма ще видим също приятелство, предателство и любов.

В поддържащите роли участват като част от смолянския екип по разследване Валери Йорданов, Стоян Радев, Лидия Инджова, Димитър Маринов, Стефан Денолюбов и Христо Петков, а Васил Банов е в строгия образ на местния прокурор.

Дяволското гърло
Снимка: NOVA

Мащабната продукция е заснета от режисьорите Павел Веснаков и Митко Димитров, които заедно с операторите Борис Славков и Мартин Балкански разполагат с краткия срок от 4 дни за епизод, и то изцяло на външен терен. А като прибавим кашони изпушени цигари и десетина свалени килограми от творческия продуцент и сценарист Иван Спасов, може да си представим за какъв тип работа става въпрос.

Ако вече имате резерви към съдържанието заради излъчването от 22:00 ч., няма да имате чак такива поводи за притеснение. От извършеното убийство може и да ви побият тръпки, но монтажистите, начело с Виктория Радославова, са се погрижили да отрежат по-нелицеприятните кадри, за да не се налага да отместваме поглед настрани.

Дяволското гърло
Снимка: NOVA

При липса на друг български сериал в този жанр у нас няма как да не предстоят сравнения с чужди продукции. Независимо дали „Дяволското гърло“ ще ви напомни за „Туийн Пийкс“ или „Истински детектив“, и как ще се представи докрай, сигурно е, че проправя нови пътища, по които у нас си струва да да вървим.

„Дяволското гърло“ започва 28 февруари и ще се излъчва в продължение на всеки четвъртък от 22.00 ч. по NOVA.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти