Срещу черногледството

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Преди ден-два получих писмо. От една мила читателка. Която беше чела мой текст за бедността и клошарите. И ми беше изпратила свой разказ. За това как видяла в кофа за боклук, докато си изхвърляла боклука, скрит от студа човек. И се смутила и била стъписана. Видяла двете светещи в мрака на контейнера очи. И те я потресли.

Завършваше разказа си с думите, че живеем в болно, чумаво време. Щом в кофите за боклук има хора, значи времето е чумаво.

Аз винаги съм бил една смес между милозливост и омраза към черногледото окайване. По принцип съм обилно състрадателен. Но от друга страна... От друга страна, се отвращавам от слабоволевото, черногледо и блокиращо жизнената ни активност и духа ни, самосъжаление.

Изконно българските думи “Ужас, ужас” пред мен не вървят. Мразя всеки банален и недомислен песимизъм. Песимизъм от сорта на “Всички се оплакват на провала, всички роптаят по робски и мрънкат, колкото си щат, така че дай и ние да се пооплакваме и да почерногледстваме!”

Не обичам това.

Смятам, че оптимизмът е волеви личен избор. И дълг на мъдрия човек.

Когато има дупка в корпуса на лодката, не си позволявай да хленчиш, а грабвай бързо помпата, грабвай кълчищата и смолата! И действай!

И затова отговорих на госпожата така:

Здравейте, госпожо М. !

Благодаря ви за това ,че четете моите неща и че сте така жива и енергична, за да реагирате с етическото си чувство на разказите за живота и на самия живот!

Ареактивност - така се нарича едно състояние, описано от медицината, което предхожда смъртта. Това е състоянието, при което тежко болният човек вече не реагира.

Тоест, щом реагираме на грозното и тъжното, значи сме живи! И всъщност това ни прави живи. Моралните ни реакции. Аз мисля (все пак), че освен на грозното и тягостното, ние трябва да реагираме и на веселото и смешното. Да не бъдем избирателно черногледи - като едни истински българи!

Човек избира в комедия ли да живее или в трагедия

Размишлявам от доста време - как така решихме, че живеем в болно време и в болно общество?

Не е ли това чувство, тази представа – просто един наш болен избор?

Ще ви кажа: Вие казвате - това общество и това време е чумаво. Но вие използвате "чумаво" като една тежка хипербола-метафора. Казвате така, защото просто тук и там има бедни хора без дом. Които всъщност биха могли да живеят в някой дом, но наистина са избрали да живеят по своя си начин (в България има над сто хиляди празни къщи, в които може да се живее и никой не би имал нищо против да живее някой в тях - но просто са на село, а там за да живеем, трябва здраво да работиш, не да просиш).

Но така де - казвате чумаво. А всъщност - става въпрос за битови неуредици. Но мислила ли сте за това, че само до преди сто години чума, истинска чума (последната пандемия е от 1892 година) и холера съвсем наистина са оставяли купове трупове по улиците!?

Ние (убеден съм и искам хората да го разберат) живеем в едно от най-добрите за живеене времена в цялата човешка история!

Помислете! Когато Земелвайс създава антисептиката, около 1840 година, само преди пет поколения, той работи в един родилен дом. Там половината родилки умират от родилна треска! Сепсис! Половината! И шест от десет деца също умират в първите дни! А сега в България от хиляда родени деца умират (от вродени малформации и неспасяеми пневмонии) до десет деца. Значи от шестсотин на хиляда сме смалили смъртността до десет на хиляда.

Ами помислете, преди едно поколение, в Ленинград, по улиците (през 1941 година) умират един милион човека от студ и глад! 

През 1347 година от истинската чума умира половината от населението на Европа!

През XVII век в най-подредената и мила европейска страна - Исландия - умира, от едра шарка, две трети от населението. Тоест - на всеки трима умират двама. 

И това са само два микроскопични примера - има къде, къде по-фрапиращи!

Къде в наши дни виждате такива неща?

Но нека помислим и за наши дни (защото вие визирахте България в наши дни, като казвахте, че сме зле).

В Индия по улиците просят един милион прокажени! 

А в повечето африкански страни хората имат за пиене на седмица толкова вода, колкото ние хабим сутрин да си мием зъбите. А храната им се състои от сорго и маниока. Никога месо, никога мляко. Никога! А африканците са един милиард човека. И освен това, всеки пети има вируса на СПИН. 

Като си помисля за това, почвам да си мисля и също, че един човек, който няма дом някак си не е достатъчен, за да определя времената в България като лоши.

Защото като кажем: “Ах колко ужасни времена”, ние просто поставяме фатална диагноза и си измиваме ръцете. 

А аз казвам така: "Нищо, ама нищо страшно няма!"

Не сме живели в други времена, че да знаем как е било в други времена!

Само страхливците смятат, че времената са тежки. Просто има, както винаги е имало, бедни хора и нещастни хора

От нашата помощ те няма да намалеят. Нито ще станат по-щастливи!

Но ние сме хора и герои на живота си, защото няма никога да спрем да помагаме, без да се вайкаме, без да обвиняваме времената и без да се окайваме. Ще продължаваме да помагаме на тези, които имат нужда от помощ!

А времената ни наистина не са идеални. Но кога ли пък едни времена са били идеални?

Може би в социализма? Тогава лудите и аутсайдерите бяха натъпкани в подобни на Дахау и Освиенцим психиатрични болници и домове. Аз съм ги обикалял и знам!

Поздрави сърдечни и моля ви, горе главата!

От нашия смел и безстрашен дух зависи нашето щастие!

Нашият народ прекали с черногледството и самосъжалението.

Викам, да сложим край на това!

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти