Да се разведеш, за да се ожениш – е, няма такава глупост!

брак сватба
Снимка: iStock

Сериозно. И няма да говорим за голямата любов, която винаги идва ненадейно, за да ти отвори нови очи към стария свят, да го видиш прекрасен и пъстър и да проектираш безмерното си щастие на този лелеян фон. Боя се, че такъв си го видял и когато си се хвърлил в обятията на избраника, с когото сте си казали заветното „Да“ от „Обявявам ви за съпруг и съпруга“ до края на света.

Прекрасна перспектива е това, май няма двойка, която да не я визуализирала и реализирала. Отхвърлям няколкото варианта на предпоставки, които налагат узаконяването на нерегламентираното съжителство – говорим за щастлив съюз между двама души, които се обичат и не могат да дишат един без друг.

брак сватба
Снимка: iStock

Само с двама свидетели, със скромен обяд в присъствието на двайсетина най-близки роднини, с пищна показна церемония от вземането на булката под звуците на духов оркестър, пред погледите на половината квартал до 200 закичени с традиционните кърпички и ухилени празнично гости в лъскаво заведение – кой както си реши, кой с колкото средства разполага, важното е младите да са доволни и щастливи.

Минала съм по този път, няма лошо. И булка съм била, и кума съм била, и тъща съм, и свекърва, няма начин, ще стана. И като говоря за сватби, имам предвид и съвместното съжителство, без официална презентация. Решението да живееш заедно с един човек, да делиш и хляб, и легло, и пачки или стотинки, и сладките грижи за дребни дечица, е едно и също. Да, затова по стар български обичай новото семейство се захранва със залък, натопен в мед и в сол. Защото само сладко на този свят няма, ако да има – ще ти накъртва по-лошо от горчивото.

Но това всички си го знаете, даже по-добре и с повече детайли от мен. Винаги в живота едно го мислиш, друго става. Обикновено защото мисълта ти е зациклила в една посока и я смяташ за заветната. Добре е, ако наистина е такава и знаеш как да стигнеш до нея. Понякога наистина се получава. Познавам много хора с много успели и (е, ще го кажа) щастливи семейни отношения. Естествено, познавам и други.

брак конфликт
Снимка: iStock

Навремето, бях студентка още, станах неволен свидетел на ситуация, която запомних за цял живот. Седяхме в компания, мой преподавател беше помолил мой колега да отидат до гарата, за да посрещнат булката му. Обяснявам: преподавателят се беше развел току-що, а девойката, негова бивша студентка, пристигаше от родното си градче, за да заживеят заедно. Предполага се, щастливо. Тръгнаха към гарата, ние останахме с двама приятели да ги чакаме и тогава единият с тежка въздишка възкликна: „Всичко разбирам, но да се разведеш, само за да се ожениш веднага – по-голяма глупост едва ли има!“

Аз направо бях готова на бой със щик в името на любовта, в очите ми това беше толкова смела постъпка, такова неопровержимо доказателство за най-светли чувства, абе геройство и подвиг! Повтарям, бях идиотски млада и глупава. След две години този герой се разведе с героинята, за да се ожени веднага за по-млада негова студентка, после научих, че и нея е заменил… Това, разбира се, е много отделен случай, обяснявам откъде фразата за глупостта ми е останала в главата.

Имам близки с прекрасни втори бракове. Имам и такива, които оправдават въпроса: „Какво не разбра от първия път?“. А за разбиране има много. Тумба-лумба шикалка е едно, търпението, доверието, отстъпките в ежедневието, отговорността са седмо, дванайсето и трийсет и второ.

До тях ако не стигнете в един съвместен живот, няма как да се вместите заедно, докато смъртта ви раздели. Успешно и щастливо. Не сме пеперуди, какавиди мои, за да прелитаме безметежно от цвят на цвят. Твърде кратък е животът, за да ни прощава всяка глупост.

„Скъпи, хайде да скочим до Копривщица, че тези мили хора отсреща два дни ще празнуват поредната сватба, няма как да им спреш музиките и радостните викове, а там е такава тишина и спокойствие, обичам да ме обичаш край патриархалното огнище…“. „То при нас е малко матриархално, щото все аз ти се водя по акъла, Скъпа, но поне го имаш в изобилие…“. Имам го я – аз съм разведена, той е неженен, никакви глупости не ни застрашават. Освен тези край огнището.

брак халки
Снимка: iStock

 

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти