Железните мъже не ръждясват

двойка любов лято пролет
Снимка: iStock

Мда, определено железните мъже не ръждясват, дами...

Нито от крокодилските ви сълзи, нито от пяната, която хвърчи от устичките ви, нито от кофите помия, с която ги заливате, защото присъстват единствено в мокрите ви сънища, нито от водопадите нападки за неслучили се прегрешения, обсебили въображението ви, нито от калните потоци неосъществими амбиции. Не ръждясват, не губят блясъка си и твърдостта на характерите, просто благородна патина може тук-таме да покрие името им, но това само прави точката им на пречупване по-закалена. 

Железните мъже не нападат като някакви комплексарчета, не удрят, защото знаят силата си и тя няма нужда от демонстрации, не се отмятат от думата и позицията си, не се диплят витиевато като сабя дамаскиня, те са като меча на крал Артур. 

двойка любов лято пролет
Снимка: iStock

И имайте предвид, че железният мъж не е този с железни плочки, за характер говоря, за възпитание, за интелект и за отношение – към ближните, към околните, към живота. Елементарно. Железният мъж е нежен – задължително и твърд – още по-задължително. 

Той знае да шепне най-сладките думички – в точното ушенце и най-непоколебимите – в още по-точните насрещни очи. Колкото мек може да бъде железният мъж, дори най-лигавото мамино синченце не може, именно защото железният мъж не е лигав, не се глезондри, не се умилква, просто се топи от любов, докато те разтапя. Той те държи с едната ръка и те води внимателно по общия ви път, но с другата ръка размахва досадните клони на ежедневието, разчиства тежките камъни на битието, пренася те на един разкрач през калните локви на завистите и омразите, спира пуснатите вероломни стрелички на хулите и клюките, защото те е избрал такава – с вид на принцеса, която трябва да защитава, но със сърце на кралица, която ще се сражава редом с него, когато се наложи. 

Железният мъж знае да избира, той не се хвърля на завоевания заради спорта. Щото избор и естествен подбор са различни неща. Подборът е това, което само се подбира в съответствие с битието, изборът е индивидуален и отговорен. Железният мъж е отговорен. Пред себе си, пред ближните и околните, пред света. Не, железният мъж не е някакъв допотопен рицар в смешна броня, възседнал бленувания бял кон, когото всяка втора женица чака с томление да коленичи в краката й. 

двойка любов лято пролет
Снимка: iStock

Железният мъж може да коленичи пред жена или пред дете, пред обстоятелствата – никога. 

Железният мъж може да е като восък в пръстите на любимата си, твърдите му устни могат да посипят кожата ти с най-пеперудените целувки, може да те обгръща като най-меката гальовна вода на планински ручей, всичко може, ако реши, че така трябва. Че си заслужава. 

Железният мъж може всичко, освен едно – да ти нахлузи железните пранги на несъстоятелните си претенции, които отнемат свободата ти. На железния мъж робини не му трябват. Както и той самият не може да бъде превърнат в притежание. Става и си отива с желязна крачка. И не, драги завоевателчици, няма да ръждяса от проронени сълзи, не се надявайте – тези мъже не си играят на иди ми-дойди ми, при тях казаната дума е хвърлен камък, защото е винаги премислена, пресметната и на две не става. Апропо тези мъже не се срещат под път и над път. Но случат ли ти се веднъж – отваряй си очите, за да гледаш света като равен на щастие.

„Скъпа, очите ти са като оксижени – по-полека, че ще ме превърнеш в купчинка железария, над която кръжат светулките на искрите…“ Бе не ми се прави на поет, Неръждавейко такъв! Знам как желязото се кове, докато е горещо…

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти