Между момчето и мъжът разликата е…

мъж двойка
Снимка: iStock

Голяма е разликата. Приликата е ясна. Първични и вторични полови белези. Природа. Не можеш да и́ кажеш копче. Господ, създавайки мъжът и жената, ония първите, Адам и Ева, ги е направил различни. Но им е вдъхнал една душа. Еднаква – по Негов образ и подобие. Така пише във Вечната книга, всеки народ си има своя вечна книга, но вечността е по съществото си една. 

Тоест имаме мъж, имаме жена, оттам нататък – дали ще ги изгонят от рая, как точно и какво ще правят нататък – митове и легенди, ама все трябва да се наплоди родът человечески. От бебето до стареца, от първия вик до последния издъх – това е животът. Ден след ден и миг след миг. Обратен път няма. Това чисто физиологически. А чисто житейски е въпрос на възпитание, на култура, на среда и на характер. Учиш се и порастваш, порастваш и се учиш. Израстваш, надрастваш, прерастваш – уж една и съща основа на глагола, пък разликата е очевидна. И задължителна. 

мъж двойка
Снимка: iStock

Мигар не сте срещали 40-годишни мъже с акъла на малко момченце, което във всяка жена търси майка си – да го приласкае, да го обгрижи, да го дундурка, ако че то(й) тропа по масата, мръщи вежди, репчи се, зер мъжко е, „тук се слуша мойта воля, аз съм капитан“, ама все готово зад полите женски да се скрие и оттам, на сигурно, да подвиква укоризнено към целия свят? Срещали сте, разбира се. Някои си ги отглеждат вкъщи, редом с дечицата си. 

Честно – и аз имах един такъв, нещо като юнакът, що бозал 25 години, ама овреме го отбих. Нейсе, жив и здрав да е! Това ви го казвам, не за да хуля, а да не си мислите, че съм безгрешна в преценките си, напротив, напротив. Свекърва ми, милата, все викаше „Ох, той с неизживяно детство…“ Къща строили, трудни години, малки деца, големи проблеми – ами моите деца пораснаха, като майка на майка препратих синът и́ да си го израсте. С абсолютно незлоблив хумор го казвам. И не ме е срам, признавам си търпението и компромисите, те не са срамни, задължителни са, ама с мяра все пак. 

мъж двойка
Снимка: iStock

Не, бе, не съм жертва на домашно насилие, щото сега това е много модерна тема, просто мъжете наоколо стават все по-малки. И все по-малко. И феминистка не съм. Мъжът трябва да е мъж, жената жена. Мъжът по презумпция е силният, жената – слабата. (Сега, кой е силният пол – знаем си.) Мъжът се грижи за прехраната и сигурността, жената – за уюта и спокойствието. Не боса и бременна пред печката! Това последното е виц, мъжки виц. Но общо взето ролите са разпределени по този начин, откакто свят светува. Конвенционално. Конвенционално значи общоприето, справка в Тълковния речник. В това му значение го казвам. 

Да, светът се променя, ролите се смесват, размиват се приоритетите и възможностите, ама както и да го въртиш и сучеш – мъжът прави децата, жената ги ражда. Засега други начини на живот не са открити. Обаче – не е въпросът да направиш и да родиш, трябва и да отглеждаш и възпитаваш. Училище, общество, стигаме до познатото „За да се отгледа едно дете, е нужно цяло племе“. Копче не можеш да кажеш. Малките мъже е редно да се превърнат в големи мъже. Не по възраст, там майката-натура има грижата и тя е безпощадна. По характер. А характерът не се гради с боди билдинг, поне далеч не само с него. 

мъж двойка
Снимка: iStock

Понякога най-невзрачният хилавичък мъж с обикновена ризка и изгладенко панталонче, е по́ мъж (ама сто пъти по́ Мъж!) от перфектния мачо със скулптрирани мускули под марковия костюм. Защото мъжът е поведение, възпитание, отговорност. Мъжът поема задължения и ги спазва. Без демонстрации. Мъжът винаги носи мъжкото в себе си като удобна дреха. И си личи, че е личност, а не лачен. Бляскав е с ума и действията си, не с автомобила и пурата си. Мъжът си личи по жената до него. Това е старо, но златно. 

Защото жената до Мъжа сияе не с ботокса, кубиците и парцалките, а с меката светлина на слънцето в очите, с които я гледа мъжът. Толкова е просто, просто се огледайте – около себе си и в себе си. Е, щъкат ли замаяно сладки начумерени момченца или делово и целенасочено преминават мъже и разместват въздуха? Ей в тоя въздух е разликата.

Скъпият се смее, докато му оправям яката на ризата, взима ключовете за колата и заключва вратата, натискайки копчето на асансьора: „Скъпа, сега ще ти кажа истинската разлика: Момчето кара момичето си да ревнува от другите момичета, мъжът кара всички останали жени да завиждат на неговата.“ Завиждайте, завиждайте, дами! Има защо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти