Професия майка

Професия майка
Снимка: Личен архив

Напоследък все по-често чета за жени, готови да бъдат майки.

Не знам дали и преди е имало толкова предварителни заявки по темата, или просто сега, когато пак съм бременна, съм започнала да ги забелязвам. Прави ми впечатление, че повечето кандидат-майки твърдят, че не са намерили подходящия мъж, но все пак са готови за деца.

След подобно изказване, си задaвам въпроса: Кога една жена установява, че е готова? Физически - ясно, но как разбираш, че ще бъдеш непременно добра майка?

С течение на времето приехме за нормално съжителството без брак. После брака между еднополови. А сега сме съгласни и да отглеждаме децата си без баща. И то, забележете, когато това не е наложително по уважителни причини.

Нека не се заблуждаваме - липсата на единия от родителите винаги се отразява.

Като се замисля - за всяка друга професия, длъжност и пр. в живота ни държим изпити, психо тестове, образоваме се, обучаваме се, а няма изпит за най-голямата отговорност - да бъдеш майка.

Разчитаме на вродения си инстинкт, но има много случаи, които показват, че той не е достатъчен. Майки убиват децата си. Майки продават рожбите си. Майки не са добър пример за малките. Дори много често невръстни деца стават майки.

Известни жени, по-готови да правят кариера, отколкото деца, с охота говорят за бъдещото си призвание, все едно ще сменят цвета на косата си, а не статуса.

Някои от тях споделят: "мечтая за поне три деца", а не: "мечтая да имам възможността да отгледам и възпитам добре поне три деца". Или "плановете ми са - догодина едно дете, веднага след това друго, за да не слизам от публичното пространство."

На мен това ми звучи като: "Планът ми е тази година да запиша една песен, догодина - още една". Децата не са песни. Нито само с песни се отглеждат.

Детето не държи да го отглежда жена с професия - певица, актриса, секретарка или хигиенистка. То ще бъде по-гордо от това да се похвали, че расте под грижите на добра майка, а не на поп-звезда или добра бизнес дама, например.

Защото кариерата е до време. Родителството е за цял живот. И ако някой ден запитат детето ви какво работи майка му, уверавам ви, че ще бъдете истински щастлива, ако то отговори: нейната професия е "Майка".

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти