Право на отговор: Жена ми отвръща на удара

жена
Снимка: Istock

Александър Петров

Дълго време се чудех дали да публикувам това, което ще прочетете. Накрая реших, че най-правилно ще е да го направя, ако не искам да спя на дивана поне до края на годината. 

Ако сте чели някои от текстовете ми в Edna, най-вероятно ви е направило впечатление, че се случва тук-таме да се пооплача от приятелката си. С любов, разбира се. Със същата тази любов обаче, една сутрин, явно току-що прочела последната ми статия тук, тя нахлу в банята, докато си миех зъбите. Пристъпи на забавен каданс към мен (поне така го видях аз), спря чешмата, погледна ме с най-дяволитата си усмивка и ми каза спокойно: 

„Миличък… искам право на отговор!“

Сега, в името на семейното щастие, ще й предоставя своята трибуна в Edna – единственото останало пространство, където аз решавах какво да се случва. До днес.
 
- Здравей, Вероника.
- Здравей, Александър.

- Защо пожела това право на отговор?
- За да прекъсна хегемонията на мрънкащия мъж и да възстановя баланса на оплакване.

- Т.е. ти сега ще отправиш контраоплакване?
- Точно така.

- Смяташ ли, че ще успееш да спечелиш моята многохилядна аудитория на своя страна само с едно право на отговор?
- Не само ще я спечеля, но след това, което ще разкрия за теб, ти трябва сериозно да се притесниш за мястото си в Edna.bg.

- Добре. Имаш думата…

Вече повече от година чета статиите на моя приятел в Edna.bg. До някаква степен са ми забавни, признавам, но в голям  процент от тях той използва примери от реалния ни съвместен живот. Тези примери обаче са силно преиначени, а образът ми е изкривен до „хленчещо чудовище“, което иска само чанти. Да, аз наистина искам Александър да ми купи чанта, само че поисках и това право на отговор, за да не излизат мъжете, и в частност той, онеправдани и измъчвани същества, които само готвят, чистят, перат и никога не забравят ютията включена по цял ден, Александре!

Ако си мислите, че на мен ми е лесно да живея с него, много се лъжете. Да започнем с това, че той е толкова разсеян и така обича да слива часовете и дните, че имам чувството, че единственото нещо, за което си мисли мозъкът му след работа, е как да си отвори бира и да се пльосне на дивана. 

жена
Снимка: Istock

В статиите си много обича и да се оплаква, че мрази да ходи по молове, а аз, видиш ли, го насилвам само там да стои. Удобно обаче пропуска факта, че в мола ходим максимум два пъти в месеца, за не повече от по час. Пропуска и факта, че в тези моменти човекът с киселата физиономия не е той, а аз, защото още с влизането на паркинга, чувам думите „Избери си три магазина, влизаме само в тях и си тръгваме!“ И не, момичета, които прочетохте това. Чантата си я купих сама... ама, айде, мъжкото чудо все изстрадало.

Другият лайтмотив, който се повтаря в статиите на Edin, е че той готви всяка вечер, после мие чиниите, чисти и прави масаж, а аз просто стоя и си лакирам ноктите. Сериозно ли повярвахте на това? Всички изброени неща, но поотделно, наистина се случват по два-три пъти в месеца, например. Но в една вечер… несбъднат сън! А и смятам, че отговорността за домашните задължения трябва да е споделена между двамата участници в една връзка, особено пък, ако жената работи наравно с мъжа, какъвто е и нашият случай. Такова животно, като едновременно работещ, чистещ, готвещ и масажиращ мъж няма. 2:0 за жената на автора.

жена
Снимка: Istock

Прочетете сега това. Мъжете се оплакват чутовно много, когато ги накараме да свършат нещо, като например да изхвърлят боклука. Момичета, в моя случай това почти никога не се случва, а дежурното извинение е „Забравих!“. Ами да, и аз ще забравя да ти изпера чорапите и ще ходиш бос на командировка. Ама жените не забравяме, защото сме мултифункционални и работим на няколко фронта, господине!

И, като си представите цялата тази борба с характера на г-н Петров, как според вас трябваше да реагирам, когато прочетох заглавието му „5 начина да разбереш, че си му се качила на главата“ . Да… понеже ние, жените, нямаме 8984028402 задължения дневно, само се чудим как да се катерим по нечии глави. А те на нашите глави хич не се качват и изобщо не ни лазят по нервите…

жена
Снимка: Istock

Последно, но определено не на последно място – всяка седмица чета заглавия от рода на „Да заживея ли с нея?“, „Скъпа, какво ще ядем?“ (въпросът, водещ в нашето ежедневие), „Трябва ли винаги мъжът да плаща сметката?“. Веднага отговарям.

  1. Щом питаш, вече някой друг е решил.
  2. Този път ти ще измислиш какво.
  3. Зависи от колко милиона години сте заедно.

А, дали някой се запита за моите чувства след „Предлагам ти следното – брак“, когато разбрах, че господинчото иска да ми продаде колата, щото не съм я била карала? Ами, купи ми акумулатор, бе! А за другото, ти си на ход!

Вероника

Ако и вие искате да ме охулите, може да го направите на имейл petrov.edinbg@gmail.com или в Инстаграм на @alexdimpetrov

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти