По-малко лоша и повече добра

Кали
Снимка: Личен архив

Кали

Днес получих съобщение от мой познат, което ме провокира да вдигна телефона и да разбера, че някой отново има нужда от помощ, за да живее. Ставаше въпрос за момиче, научило навръх рождения си ден, че е болно от левкемия. Близките и приятелите му молеха за помощ.

Не искаха проблемът да стига до социалните мрежи, а разчитаха на добрината на всеки свой близък да помогне с колкото може, за да се съберат необходимите за лечението средства. Изумителното тук е, че болната девойка не желаеше да загуби достойнството си пред коварната болест. Струваше ѝ се нередно да моли другите за помощ.

И дали държавата, в която се е родила и живее, не трябва да поеме отговорност към нея като към свой гражданин? Да беше само тя, но не. Много са като нея! За жалост, все по-рядко състрадателният българин успява да задели от насъщния си, за да даде шанс за живот на друг! Да, за живот говорим, не за скъпи яхти, палати и други бездуховни удобства, от които някои богаташи не биха се лишили, за да поеме глътка надежда нуждаещият се.

Хубаво е да помним обаче, че смъртта не ни избира нито по пол, нито по външен вид, нито по материално положение. С нея животът просто завършва – понякога естествено, понякога нелепо, внезапно или трагично. Но как да отложим този финал, когато един млад живот изтича неумолимо, а средствата за изцеление все не достигат?

В началото на празничния декември научих за смъртта на мой приятел - един прекрасен млад мъж. Той загуби битката с болестта, отнемаща безмилостно скъпи хора. Остави любимите си наследници да се борят със същия този живот, с който се бореше и той. Лошото е, че не му остана време да ги научи как да правят това. Казвам – беше твърде млад!

Всъщност, не искам да описвам тъжно и в толкова тъмни краски отминалото време през годината. Защо ли не разполагам с друга боя освен сива и нюансите ѝ, с която рисувам  картината „ Живот 2015“? Е, имам и малко розово, но го пазя за накрая, за да вдъхна живот на творбата си. А и по-пълно да изразя нюансите на сивото, което поглъща дори и мислите ни. Какъв е цветът на мизерията и нищетата, в която живеят много българи?

А цветът на изоставените в сиропиталищата деца, на възрастните родители,  забравени от онзи, който ги е захвърлил като ненужна вещ на улицата? Хора в дрипи в компанията на изоставени бездомни животни. Какъв е цветът на диалога и чувствата, които разменяме със себеподобните? Озоваваме ли се на прага на трета световна война? Според вас колко нюанса има сивото? Аз не мога да използвам всичките, но и не искам!

А каква е равносметката ми за 2015? Ето, тук е моментът да добавя розовото в картината си. Това са децата ми, даряващи ме безкористно с любовта си и оставящи ме без дъх, защото им давам моята огромна любов с цялото си сърце. Тук до мен е и майка ми, жива и здрава и раздаваща себе си докрай.

Ще добавя и топлата прегръдка на любимия човек, който ме дарява всеки ден с "обичам те", струващо повече от най-скъпата вещ на света. Приятелите ми, готови да предложат рамото си винаги, когато ми е нужно. Професията ми, която ме прави щастлива с възможността да давам и да получавам любов от всеки, готов да сподели с мен музиката ми.

Постарах се да бъда по-малко лоша и повече добра. Видях в погледа на другите, че навярно съм успяла. Дадох повече отколкото взех и не съжалявам.

Мисля, че картината „Живот 2015“ получи своя розов оттенък от моята сметка. А вие, готови ли сте да представите вашата?

В памет на моя приятел Ефрем Димитров и на всички, загубили борбата с рака.

Прочетете още от Колонката на Кали в Edna.bg:

Чуваш ли ме?

Страх ме е!

Когато си отива любовта...

Призът "мъжко момиче"

Остарява ли изкуството?

Има много като теб, но точно ти ми липсваш

Пишете на Кали на edna@netinfocompany.bg.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти