Няколко лесни стъпки в помощ на диетата ви

g
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Топлите слънчеви дни са вече факт. Дрехите, които приготвяме за работа или разходка стават все по-малко на брой и истината, за това кой е похапвал повече през зимния период, излиза наяве.

Разбира се, ако се чувствате добре в килограмите си и харесвате визията си, не е нужно да се подлагате на каквито и да е хранителни изтезания и спортни режими, но тези , които желаят спортна форма за лятото, е крайно време да обърнат сериозно внимание на хранителния си режим и физическата активност.

На първо място обмислете хранителния си план. Правилното „чисто” хранене е основният ключ към постигане на стегнато тяло и редуциране на мазнините. Заложете на храни богати на протеини – риба, телешко,пилешко месо, яйца, извара, комбинирайте ги със свежи зеленчуци, добавяйте полезни мазнини, като зехтин, семена, ядки, маслини, десерт нека ви бъдят сезонните плодове, пийте много вода, добавяйте лимон във водата.

Важно е храната да бъде „истинска”, съдържаща естествените си, природни съставки, а не такива създадени и добавени от човека. Колкото храната е с по-малка намеса на съвременната хранителна индустрия ( подобрители, овкусители, оцветители, консерванти), толкова по-добре.

По възможност не пропускайте закуската!

Има голяма вероятност да набавите тези спестени калории по-късно през деня или вечер, наред с останалите хранения. С напредването на деня е добре да намаляме калориите, а  не да компенсираме пропуснатите хапвания. Освен това, сутрин организмът усвоява най-добре и пълноценно храната, има и цял ден пред нас, за да изгорим тези калории. Не ги оставяйте за вечерта, когато вероятността да се превърнат в мазнинки е доста голяма.

g
Снимка: Thinkstock

Хапвайте често в по-малки порции.

Така ще избегнете острите пристъпи на глад  и последващото поглъщане на каквото ви се изпречи пред очите. Между основните хранения, предпочитайте пресен плод, моркови или друг любим зеленчук, сурови ядки, кисело мляко, извара... Така ще държите и метаболизма постоянно „буден”.

g
Снимка: Thinkstock

Използвайте по-малки чинии за основните хранения.

Така количеството храна значително ще намалее.

Навикът да пълним чиниите си и всичко да се изяжда, за да не изхвърляме в боклука, съсипва диетата ни.

Изпивайте чаша вода преди всяко хранене.

g
Снимка: Thinkstock

Това ще ви даде чувство за ситост и значително ще намали апетита, съответно и количеството храна, което ще приемете.Отделно, този трик ще ви помогне да увеличите приема на вода, ако изпитвате трудност с това.

Спрете с използването на дресинги, сосове и други висококалорични овкусители.

За салатата е достатъчно умерено използване на зехтин, лимон, може да добавяте авокадо, семена (ленено семе, тиквено) ,кедрови ядки, орехи, сусам.

g
Снимка: Thinkstock

По възможност не се разсейвате с телевизора, компютъра или телефона докато се храните. Увлечени във филма или сърфирайки из интернет пространството губим представа за количеството храна , което поглъщаме.

Хапнете нещо леко и здравословно преди да излезете на парти. Така ще сте спазили режима си и няма да сте изгладнели пристигайки на купона. Въпреки режима, сте излезли да се забавлявате, а храната е част от удоволствието. Не изключвайте съвсем любимите си храни. Хапвайте умерено от тях, но се придържайте към хранителния си план.

g
Снимка: Thinkstock

Постоянството е ключът към успеха.

Превърнете здравословното хранене и спортът в начин на живот, нека не бъдат единствено лятна прищявка. Само така, ще се радвате на добра физическа форма през цялата година и ще избегнете „стреса” от това „да влезем във форма за лятото”.

Неслучайно „Който зимата се мъчи, лятото се пъчи”.

Бъдете постоянни!

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти