Стегнат и оформен корем? Лесно е - не се прави в залата, а в кухнята!

х
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Стегнат и оформен корем е основна цел на всички спортуващи дами, наред с тренировките за дупето и бедрата.

Всъщност кой ли не мечтае за плосък и стегнат корем. Дали спортувате или не, това е желание за повечето от нас, особенно с наближаването на плажния сезон и оскъдните дрехи.

Разбира се, че тесните, секси рокли и прилепнали блузки ще стоят много по-добре върху плосък и прибран корем, отколкото върху паласките над колана.

„Плочките” се правят в кухнята, не в залата!

Това е може би първото, което ще ви каже всеки фитнес инструктор, решите ли да оформяте корема. И разбира се, ще бъде напълно прав.

Безкрайните коремни преси няма да оформят така мечтания стегнат корем, ако не спазваме първо хранителен режим и не стопим мазнинките, натрупани в коремната област. Всъщност и най-стегнатият и трениран корем да имате, няма как да го видим, ако е скрит под излишните килограми около талията.

Погрешно е и натоварването само на зоната, която целите да оформите и стегнете, с цел отслабване точно там. Няма как да отслабнем само в талията или само в бедрата или само в дупето. Така наречената точкова редукция, или изчистване на мазнинките само в определена част на тялото, е по-скоро мит, отколкото реалност.

х
Снимка: Thinkstock

За съжаление, тялото първо редуцира мазнините, които са в зони с по-малко натрупвания и последно „посяга” към тези, които са в по-голямо количество (обикновено по бедрата и ханша при жените). Това са и местата, за които казваме, че всичко, което хапнем, се „лепи” само там. Въпреки че изглежда доста демотивиращо, има ли постоянство в хранителния режим и спорта, тялото ще посегне и на тях.

Знайте, че безкрайните коремни преси няма да „изчистят” корема ви, това ще го направи здравословният хранителен режим и тренировките натоварващи цялото тяло. Ако се храните „чисто” ( повече зеленчуци и плодовете, качествен протеин и полезни мазнини, без захарни и тестени продукти ), постепенно ще редуцирате мазнинките и на местата, на които най-много желаете те да изчезнат.

х
Снимка: Thinkstock

В никакъв случай не гладувайте. Така само ще забавите метаболизма. Вместо драстично да намаляте калориите, по-добре увеличете физическата си активност. Така ефективно ще работите и над оформянето на своите мускули и заветния комплект коремни „плочки”.

Едни от най-добрите упражнения за оформяне на корема са:

Планк – изпълнява се в позиция за лицеви упори, но със свити лакти на пода и задържате колко можете. На пръв поглед елементарно, статично упражнение. Опитайте да засечете 1 минута в тази позиция и ще усетите ефекта му. Изключително заздравява коремната мускулатура, както и гърба, раменете, бедрата.Подобрява цялостно баланса и силата на тялото.

х
Снимка: Thinkstock

Повдигане на краката от лег – от легнало положение по гръб се повдигат краката до прав ъгъл с пода.Изпълнявайте го в серии по 15-20 броя.

Въздушно колело – от легнало положение по гръб повдигнете краката и „завъртете педалите” на въздушното колело.

Упражнение паяк – изпълнява се в позиция за лицеви упори, като сгъвате дясното коляно към десния лакът и по същия начин с левия крак. За по-голям ефект максимално се снижете към пода.

х
Снимка: Thinkstock

Махове от легнало положение – движете и редувайте краката нагоре и надолу. Стремете се да изпълнявате упражнението в по-бързо темпо.

Има много и различни упражнения, с които да натоварите коремната си преса. Коремните мускули участват косвено и в много други упражнения. Бъдете постоянни във физическата си активност, хранете се „чисто” и желанието ви за плосък и стегнат корем ще бъде изпълнено.

х
Снимка: Thinkstock

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти