5 мотивиращи причини да включим тренировки с тежести в спортния ни режим

g
Снимка: Thinkstock

Светла Тодорова

Тренировките с тежести обикновено са тема табу за повечето жени.

Това да се вдигат тежки дъмбели и гири, да се правят клекове и набирания, някакси не влизат в представата ни за „женски занимания”.

Обичайната гледка във фитнес залите е жените да се ситуират около кардио уредите - пътеките за бягане , велоергометрите, степерите..., а зоната с лостовете и дъмбелите да бъде запазена територия за мъжката част.

Трябва ли жените да тренират с тежести и какви са ползите от този вид активности?

Тренировките с тежести нямат нищо общо с пола.Те са много добър начин да укрепим и засилим мускулатура, за да имаме здраво и функционално тяло дълго време.

Притеснението, че ще станат мускулести и груби, кара жените да странят от силовите упражнения, но ползите от тях са много, а притесненията напълно неоснователни.

1. Ще изглеждате по-атлетични, стегнати и сексапилни. Силовите тренировки в най-голяма степен моделират тялото. Оформянето на мускулатурата изпълва кожата и придава стегнат вид на цялото тяло.

g
Снимка: Thinkstock

2 .Ще забавите стареенето. Тренировките с тежести стимулират производството на хормони и на така важния растежен хормон. Учените смятат, че нивата му в организма са в основата на това с каква скорост остаряваме.Той участва в клетъчното деление и регенериране при хората. Стимулира растежа на костите и мускулите, оказва благоприятен ефект върху имунната система, кожата, тонусът и енергията ни, по-добрата концентрация и мисловна дейност.

С напредването на възрастта секрецията му намалява и това е естествен процес, но научно е доказано ,че можем да влияем на нивата му в организма, на първо място, със спорт и силови тренировки, здравословно, богато на белтъчини хранене и достатъчно сън.

g
Снимка: Thinkstock

3. Тренировките с тежести ще засилят метаболизма ви. Още по време на самата тренировка усилията, които влагате , за да преодолеете тежестта, ще изгорят голямо количество калории. Увеличената мускулната маса ще гори телесните мазнини дълго след като сте приключили с тренировката. Мускулите са най-енергоемкият орган в нашето тяло и горят калории дори когато са в пълен покой.

Според изследвания, е достатъчно два пъти в седмицата да тренираме с тежести, за да намалим с около 3% мазнините в тялото и то без да ограничаваме приема на калории.

g
Снимка: Thinkstock

4.Ще се чувствате физически силни и ежедневните ви дейности ще протичат с лекота и удоволствие. Силовите тренировки засилват мускулатурата, от което следва по-гъвкаво, здраво и функционално тяло.Значително ще намалите рискът от болки и травми в гръбначния стълб, ставите и сухожилията, и ще подобрите стабилността на целия опорно-двигателен апарат.

g
Снимка: Thinkstock

5. Тренировките с тежести са много добра превенция срещу остеопорозата. Силовите натоварвания увеличават костната плътност, което намаля риска от травми и счупвания.Колкото повече засилваме и укрепваме мускулатурата си, толкова по-стабилна и здрава ще бъде костната ни система.

Предизвикайте себе си и включете в тренировъчната си програма упражнения с тежести. Бъдете постоянни и скоро ще забележите ползите от силовите натоварвания.

g
Снимка: Thinkstock

Те не са приоритет само на мъжете. Това да се чувстваш силен и уверен в тялото си, във възможностите и функциите му, е нужно на всички нас, за да живеем пълноценно и щастливо.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти