Любовна афера с партньора - мисия възможна

f
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Независимо дали я утвърждаваме или отричаме, често  говорим за  любовната афера и за интереса, вълнението, флирта, сближаването, свързани с нея, като възможни само извън една установена (особено семейна) връзка.

Сега обаче насочваме вниманието си към любовната афера и нейните дарове именно между партньорите вътре в едно семейство, особено когато това семейство е излязло отдавна от еуфоричната, приятно развълнувана и радостно наивна територия на медения месец.

Възможно ли е да опазим интереса си един към друг в рутинната атмосфера на ежедневието,  във все по-скованите прегръдки на еднообразното битие, в скучното ложе на подразбиращите се намерения и настроения – и нашите собствени, и тези на любимия човек?

Коя е онази „тънка червена линия“, която разделя интереса от скуката, вълнението от примирението, кои са онези невидими и фини сигнали, които, безотговорно и наивно пренебрегнати, неусетно ще увеличат разстоянието между партньорите и ще отворят и нуждата, и възможността за чуждо присъствие, за зараждането на известния парадоксално точно като „любовен“ триъгълник? Защото, за да се намести трети между двама, първо трябва да му бъде предоставено вакантно място от самите тях.

Може би отговорът се крие до голяма степен в някои и по-горе употребени ключови думи: рутина, скука, скованост, еднообразие, загуба на уважение... И особено в капана зад една от тях –  подразбиране.

f
Снимка: Thinkstock

Защото всъщност в партньорските взаимоотношения нищо не се подразбира – те всеки ден се създават отново и отново. И ако пренебрегнем този факт, ако ги занемарим и ги оставим да се движат по инерция, те скоро ще престанат да се развиват, неминуемо ще зациклят и ще породят недостиг, любовни глад и жажда, които ще се стремят да бъдат  удовлетворени – ако не отвътре, то отвън.

f
Снимка: Thinkstock

И тогава, както доста често се случва, друг ще пожелае „нашия“ партньор. А ние вероятно ще разберем, че го ценим и не искаме да го загубим.

Важно условие за интересен и разнообразен живот е умението да се изненадваме – и от себе си, и от партньора, и от живота като цяло. И разбира се – самите ние да изненадваме, да бъдем готови да се променяме, да провокираме и себе си, и другия, и връзката с нова, интересна, необичайна гледна точка и поведение.

f
Снимка: Thinkstock

И може би начинът да избегнем заплахата на любовния триъгълник е да го изградим вътре в семейството – и така да заздравим семейните граници и да подбудим енергията си да твори радостно и развълнувано вътре в тях.

Но ако е така – кое може да заеме мястото на третият връх в триъгълника?

f
Снимка: Thinkstock

Там би могла да се настани неизвестността, която да държи вниманието ни будно насочено -  и към нас, и към партньора, и  към връзката...

Там би имало място за смелоста добронамерено да изненадваме – и себе си, и другия, и то не само по празници, а всеки божи ден...

f
Снимка: Thinkstock

Там би могъл да живее споменът, че никой на никого не принадлежи, камо ли да е „в кърпа вързан“ – независимо от общите деца, роднини, приятели, имоти...

Там би могла да обитава решимостта да не изневеряваме на себе си – дори и с най-близкия, с партньора ни. Защото тази изневяра ще ни отдалечи от същността ни, а така неминуемо – и от всички останали.

f
Снимка: Thinkstock

Но може би върхът на този оздравителен витален любовен триъгълник е добре да бъде отстъпен най-вече на божественото присъствие – както у всекиго от нас, така и във връзката помежду ни. Защото тогава любовта и уважението ще съпровождат всеки наш избор, мисъл, чувство, дума, жест...

За да не ходим гладни и жадни у дома си. И за да можем да сътворяваме всеки ден именно с партньора си онова „ние“, което, както отдавна е забелязал Брехт, е много повече от „аз“ и „ти“.

f
Снимка: Thinkstock

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти