Компромисът е премълчано несъгласие

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Много хора казват, че най-важното в една връзка – било то семейна, приятелска, или партньорска, е да правиш компромиси. Но дали е така в действителност?

И преди съм писала за това, че според мен компромисът не е решение. Продължавам да чувам, че някои връзки се крепят на компромиси. Но дали „крепенето“ на нещо има стойност и смисъл?

Ще започна от думата - какво е компромис? Ако го приемем за отстъпка, то тя невинаги е взаимна. 

И от какво отстъпваме? От принципите си? От собствените си разбирания? А не е ли важно да отстояваме мнението си и да следваме принципите си?

Каква отстъпка (компромис) да направим, ако това, което прави другият не е по вкуса ни, и дори ни пречи да го харесваме? Защо тогава да приемаме нещо, с което не искаме да живеем? Замисляли ли сте се колко ще продължи това и накъде ще избие? 

любов връзка лято
Снимка: iStock

Какво е решението? Когато обичаш истински или искаш да продължиш да имаш взаимоотношения с друг човек, не трябва да правиш компромиси, а да обмислите заедно нещата и да ги промените, така че и на двамата да ви е добре. 

Затова е комуникацията. Откровените разговори, но поднесени мило, без лицемерие и подигравки, а с вникване в нещата. Трябва взаимна промяна в името на това да останете заедно. Не – ти се промени, или аз ще преглътна. Трябва разбиране и взаимно намиране на решение на проблема. 

любов връзка лято
Снимка: iStock

Направиш ли компромис, значи не си разбрал другия, не си подходил с любов, не си напълно съгласен с нещо и рано или късно то ще стане непоносимо, ще стане препъни камъче, или от камъче в камък, който не може да се премести, нито заобиколи. 

Компромисът е премълчано несъгласие. Докато го има там някъде, преглътнат и премълчан, ще има нерешен конфликт. Затваряне на очите. Временно решение. Потърпевш и неразбран. Губещ и печеливш.

А никой от нас не иска да влиза в ролята на губещия, нали? Навярно ако държите на човека отсреща, не искате и той да се чувства като такъв. 

любов връзка лято
Снимка: iStock

Още от автора:

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти