Изпепелени от любовта

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Ние сме много интересни. Имаме чувство за самосъхранение, уж сме разумни и много добре знаем какво да правим и какво да не правим. В смисъл, че не познавам човек, който да е пипнал горещия котлон, само за да се убеди, че е горещ и колко е горещ. Знаем го. Това е една опитност, която трудно можеш да обясниш, но интуитивно ни е вродена. Но хората се парят.

Нека ти разкажа как действа слънцето. То е като огъня. При умереност от наша страна то ни топли, гали и ни създава уют и спокойствие. Но когато прекалим и се приближим по-близо, когато поискаме повече от огъня, той ни изгаря. Слънцето работи по същия начин, а ние рядко сме умерени.

И окей, изгорило ни е. Най-често не е фатално. Мажем с кисело мляко, мажем с пантенол, крем, а-у и минава. Но ако не внимаваме, нараненото минава и остава споменът от него. За този спомен няма пантенол. И започваме да сме по-внимателни със слънцето. Гледаме да не се излагаме много-много, гледаме да сме намазани с крем 50-ти фактор, с шапка, а когато то най-много ни дава светлината и топлината, ние гледаме да се скрием някъде.

Опарила си се.

Така е и в любовта. Едно опарване ни кара да се защитим, приберем, покрием и да бъде максимално предпазливи. Казваш си: „Знам, какво стана последния път“, или „Знам какво става по принцип“, или „Знам какво става винаги“. И просто бягаш от страх, че ще се опариш пак. Знаеш, че не е смъртоносно, но е гадно, а ти не искаш да си идиотката, която два, или пет пъти прави една и съща грешка. Много гадно. Помниш, че е така. И вместо да продължиш да събираш спомени и тен, ти търсиш 50-ти фактор.

Това е разбираемо, но много тъпо. Любовта боли, гори, изгаря, убива. Колите също. Но ето ни. Ние сме тук и продължаваме да шофираме, дори и след ПТП, нали? И недей да слушаш твоето най-крехко и ревливо аз. Кажи му - „Айде, ма драгоценна, какво пък толкова ще стане, ако се отворим към този живот!? Нима  си спряла да ходиш на зъболекар, въпреки че всеки път е една мъка....Ми, мъка е. Но нито една мъжа не може да бъде вечна мъка и нито едно опарване може да бъде окончателно изгаряне. Така не работи живота.“

Разбирам те, че понякога просто не намираш слънце, което да замени твоето слънце, защото смисъла на слънцата е да бъдат център на вселената. Разбирам и че понякога просто е трудно да замениш някого. Повярвай ми, разбирам го. Но това, че си се опарила от скарата на барбекюто при чичо ти и стринка ти миналата седмица в Рударци, не означава, че всеки огън се е заплалил с мисълта да те изгори.

Това не е смисълът на огъня. Не за това палим огньовете, дори и когато ги разпалваме и дори и когато те са буйни. Смисълът на огъня е да е буен и който не се е изгорил веднъж, не заслужава и да се топли. Защото разликата между изпепеляващата любов и претоплената, постоплена и умерена любов, е в границата.

Важно е да я има, но е важно и да я пресечеш. Веднъж. Достатъчно е. Но не си струва да го правиш, ако не можеш да продължиш след „изпепеляването“. Не всяко слънце е центърът на твоята слънчева система и не всяко слънце ще те изпепели. Обикновено става веднъж, но не му позволявай, на което и да е слънце да те изгори и да те направи внимателна, страхлива, примирена, подозрителна, предубедена.

В края на краищата, слънцето дори не разбира, когато ни изгори, дори не разбира и когато ни изпепели. Продължава да грее. Все така. Не повече и не по-малко. И по-важното, винаги изгрява. Не очаквай милост от него, защото не за това си му се отдала. Не очаквай да ти обещае, че то няма да прави повече така, защото най-често, едно слънце ни изпепелява, друго пък не ни топли, трето изобщо не ни огрява. То не е едно и не се дръж с него като с едно. Носи си белезите, но не оставай само с тях.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти