А ти кого избираш – този, който те кара да се замислиш, или този, който те кара да се засмееш

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Когато попиташ една жена какъв мъж иска да има до себе си се започва едно изброяване, което задължително включва „да е умен и да има чувство за хумор“. Разбира се, че това важно. Нима би излязла с мъж, който не е умен? Това е толкова жалка картинка. Или мъж, който има обаянието на умрял плъх?

Моите колежки също не са равнодушни и също имат един ред прилагателни, с които описват мечтаните си кавалери. И понеже между „Искам всичко“ и „Искам възможното“ всеки от нас ще избере второто, защото първото е невъзможно, в радиото направихме следния дебат - Кой мъж предпочиташ – този, който те кара да се замислиш, или този, който те кара да се засмееш. Какво мислиш? И ти ли първосигнално си мислиш това, което си мисля и аз?

двойка любов щастие
Снимка: Istock

Първо си мислех, че това е труден избор, защото нещата са почти еднакво важни, после се сетих за филма „Изборът на Софи“, после огладнях и спрях да мисля за това. Най-накрая си дадох сметка, че изборът изобщо не е труден. Човекът, който те кара да се замислиш, със сигурност е дълбок, интелигентен, интуитивен, абе ценен човек, без съмнение. Но интуицията тук ми показва и една тъга и една меланхолия. Това не е задължително, но често върви с дълбочината и начетеността на хората, които имат какво да кажат.

Умните и съдържателни хора са по-обрани, по-вглъбени, по-мълчаливи. И тогава всеки атом на съзнаието ми се разбунтува. Не искам тази тъга и тази меланхолия. Не искам да ми е тегаво и не искам да ми е тежко. Не че бягам от това – напротив. Човек не може да избяга от драмите си, но ако мога да избирам и когато избирам, предпочитам силата на жизнеутвържаващото и ведро начало. Не искам да ми е дълбокомиселно, да ми е драматично, да ми е вглъбено. Има и други места, които да ме докоснат, провокират и накарат да се замисля, но с половинката си искам да си се смеем, а не да си плачем. Не да се лигавим и да се лендзим като пачи. Това е друго.

двойка любов щастие
Снимка: Istock

Просто искам тази, на която й е леко, и тази, която прави да е леко около нас. Връзката е процес и рано или късно си минава през периоди на драми, мълчания, вглъбеност, съмнения. Те си идват. Но представи си твоя партньор да бъде тип, който търси, подчертава и намира драмата. Все те кара да се замисляш за нещо, все има истории, които са завладяващи, интересни, интригуващи, ама тъжни, бе братче! Тъжни. Не го разбирам. А го има.

Обикновено тези мъже имат някакъв ореол около себе си на замислени интелектуалци, трудни за достигане и някак привличат жените. Особено, ако предишната ти връзка е била с някой, който е бил абсолютно посредствен и аграрен тип, който се смее на собствените си вицове и преразказва моментите, които са особено смешни.... Та, тогава се опитваш да компнесираш и си казваш – Ох, искам духовно привличане и интелект. Искам интелектуално общуване и възвишени разговори, които да качат връзката ни на друго ниво. И се хващаш с онзи, който има какво да каже и всичко, което каже те докосва, замисля, но и просълзява, сдухва, напряга. И си казваш – Ааааа, не ! То пък толкова възвишеност ми дойде въз-повече.

двойка любов щастие
Снимка: Istock

Не се връщай към онзи селтак, дето си преразказва вицовете, заливайки се от смях. Никога не се връщай никъде. Продължи. Но помисли. Кое ти е важно – да знаеш или да сияеш. Да се усмихваш или да си угрижена. Да мислиш или да мърдаш. И тогава всичко е ясно. Взимаш не този, който поетично ти описва гъстите облаци, а този, който пробива гъстите облаци, защото над тях винаги има слънце.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти