Чалга. Powered by EU*.

Симеон Колев
Снимка: Личен архив

*Powered by EU /англ. език/ - С подкрепата на Европейския съюз

Знаете казуса. "Пайнер Медиа" ООД спечели проект на обща стойност 3 197 324 лв. по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Проектът е по мярка "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" и 1 918 233 лв. са отделени за безвъзмездна европейска помощ конкретно за "повишаване на конкурентоспособността на "Пайнер Медиа" ООД на вътрешния пазар чрез модернизация на оборудването".

Най-първично казано, тези пари отиват за подпомагане и промотиране на чалгата.

Искам да уточня, че работя в "БГ Радио" и популярността, която имам, дължа именно на радиото. Познавам българските изпълнители "от нашата страна на барикадата" и с повечето от тях сме близки приятели. Дори ще си призная, че си променям мнението към негативно за човек, за когото разбера, че слуша чалга.

Което не е правилно, защото човек не трябва да подхожда с предубеждения, но ето на, това е по-силно от мен. Правя тези уточнения за да стане ясно, че грам нямам мотив да "адвокатствам" на чалгата, но в случая наистина има нужда някой да е "адвокат на дявола". Това съм аз.

Никога не би ми хрумнало да коментирам подобни събития, но това се оказа достатъчно трайно и явно важно. Тази финансова помощ се възприе, едва ли не, като нещо погрешно и почти пошло. Дори уважавани от мен интелектуалци с гигантски капацитет противопоставиха този жанр на всички останали. И така остана дълбокото съмнение за неморалност, неправилност и незаслуженост на тази помощ.

Сега сериозно. Парите по спечелен проект идват заради ясно зададени критерии, които са изпълнени. Тези критерии не са създадени от фенове на чалгата и не са одобрявани от фенове на чалгата.

Също така, одобряването на тези критерии и отпускането на тези пари не става и не е станало за сметка на пари, които биха отишли за друг вид изкуство.

Нека не забравяме, че същият субект може би е кандидатствал и за други проекти, които не са били достатъчно добре мотивирани и защитени и не са били спечелени. Но този е успял.

Спечелването на проекти е свързано най-вече с информираност, инициативност и добра организация, която очевидно е силна страна (поне в случая ) на тези, които са ангажирани с чалгата. Притежаването на тези качества е похвално и не трябва да се омаловажава.

Това дали според нас или някои от нас чалгата заслужава тези пари, е въпрос на вкус, а в тази сфера критериите са абстрактни до безкрайност.

Аз никога не съм ходил на чалга концерт, дори не съм ходил на чалга дискотека и няма да имам възможност да видя в какво са инвестирани парите от спечеления проект, но затова пък често ходя на театър и това няма да се промени.

Но и друго няма да се промени в моя характер. Никога няма да мрънкам, търсейки причините за собствения си неуспех другаде и ще се опитам да запазя типичното си "градско" качество да бъда толерантен. Дори към лошия вкус.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти