Разкриваме тайните при месенето на козунак!

козунак
Снимка: Thinkstock

Великден е голямо предизвикателство пред домашните готвачи, заради голямото месене на емблематичния за пролетния празник козунак.

Ако следвате описаните по-долу стъпки, добрият, добре изпечен и уханен резултат е гарантиран (самата рецепта тук).

Основни стъпки

1. Маята се разтваря в половината от затопленото до 35° С прясно мляко и се смесва с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втасва на топло, докато сместа се покрие с балончета.

2. Останалото брашно се пресява в голяма купа, прави се кладенче в средата и се сипват разбитите, леко затоплени яйца, захарта и млякото, половината от мекото масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.

козунак
Снимка: Thinkstock

3. Тестото се меси около 10 мин. и, ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.

4. Тестото се меси с ръце, които се топят в останалото разтопено масло, докато не свърши. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обемът (1 - 2,5 часа). По време на втасването може да се премеси още веднъж.

5. Втасалото тесто се омесва отново и се обърква със сушените плодове.

6. Разделя се на 2 - 5 топки, от които се изтеглят фитили. Те се намазват с масло преди да се сплетат.

козунак
Снимка: Thinkstock

7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, докато си удвои обема. Намазва се с разбити жълтък и 1 с. л. мляко, поръсва се със захар и ядки и се слага да се пече в загрята на 220° C фурна. След 10 мин. температурата се намалява на 180-190° C и козунакът се пече до готовност. Ако се препече, става сух.

Хитрини при месене на козунак

1. Задължително е доброто настроение. Както и специално време, което ще се посвети само на козунаците.

2. Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.

козунак
Снимка: Thinkstock

3. Всички продукти трябва да са топли. И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.

4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за "събуждане"

5. Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.

6. Яйцата трябва да са само леко разбити.

козунак
Снимка: Thinkstock

7. Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска и растителна. До 50% от нея се добавя при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

8. За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

козунак
Снимка: Thinkstock

9. Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. По-бавното втасване, дава повече вкус на козунаците.

Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.

10. Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

11. След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. Зада не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.

козунак
Снимка: Thinkstock

12. За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 мин. и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Варианти за приготвянето на великденското лакомство може да видите в рецептите на "Меню" за козунак и руло от едно тестоягодов козунаккозунак и за пъстри козунаци.

Всичко за Великден

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти