Как да направим шоколадова торта за една минута

Дали има някой, който не обича шоколадова торта? Любимият сладкиш е преминал през голямо развитие с годините.

А докато си хапвате от свидната на всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.

Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.

Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.

За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.

Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците.

В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.

Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.

торта шоколад
Снимка: Istock

Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.

Черният шоколад е най-предпочитаната глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика.

Как бихте реагирали, ако ви кажем, че е възможно да направите вкусна шоколадова торта само за Edna минута?

Да, съвсем сериозно! Попаднахме на тази техника в американския сайт Chocolatecoveredkatie.com и решихме, че трябва да ви споделим рецептата за това сладко удоволствие.

За целта ще са ви необходими една чаша, в която ще направите тази вдъхновяваща лесна и бърза торта, съвсем мъничко търпение и следните продукти:

✔ 3 супени лъжици какао на прах 
✔ 3 супени лъжици брашно
✔ 1/4 чаена лъжичка сол 
✔ 3 чаени лъжици кафява захар
✔ 1/3 чаена лъжица бакпулвер 
✔ 2 супени лъжици масло
✔ 3 супени лъжици прясно мляко
✔ 1/2 чаена лъжица суха ванилия

торта шоколад
Снимка: Istock

В подходящ средно голям съд смесете сухите съставки от списъка (какаото, брашното, солта, кафявата захарта, бакпулвера, ванилията) и ги разбъркайте добре. След това добавете млякото и маслото и отново разбъркайте до получаване на хомогенна консистенция.

Прехвърлете получената смес в подходяща чаша, чието дъно и стени предварително сте намазали с олио, и я поставете за 40-50 секунди в микровълновата печка. 

Ето че бързият десерт вече е готов. Можете да го хапнете още на мига, но не забравяйте да го извадите от горещата чаша. Ако изчакате малко, докато се охлади в съда, след това можете да го извадите в чиния, като той ще е запазил приятната си кръгла форма и ще е перфектен за консумация.

По желание можете да направите ефектна глазура с течен шоколад, когато вече сте извадили мини тортата от чашата.

Получената порция е за един човек, но по същия начин можете да направите мини сладкиши за вашата половинка, за цялото семейство, за гостите, които очаквате.

Не е за вярване, нали? Кой каза, че хубавите неща ставали бавно? Ето го доказателството - едноминутното сладко изкушение.

Хапва ви се нещо сладко? Ето как да "излъжете" стомаха си

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти