Как да редуцирате караниците на финансови теми

Надушвам скандал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не всичко е пари, приятелю" се пееше в една популярна българска песен. На практика обаче повечето спорове у дома възникват именно поради неправомерното харчене на вечно недостигащите финикийски знаци, които за добро или лошо управляват почти всички дейности в живота ни.

В добавка на това, че световната финансова криза все по-силно удря по джоба ни, препирните с партньора на подобни теми съвсем логично се случват още по-начесто. Но една предварително изградена стратегия със сигурност може да смекчи обстоятелствата по този параграф.

До стотинка
Когато разпределяте месечния бюджет най-напред отделете парите за всички заеми, кредити и сметки, за да сте сигурни, че ще платите първо тях, а не ги трупайте, защото това няма да доведе до нищо добро, а само краткотрайно ще замаскира проблема.

Целите са
Заедно с човека до вас обсъдете кои са по-важните и неотложни харчове и покупки за следващите няколко месеца, за да уточните как и по колко може да заделяте от бюджета за по-дълъг период от време.

Запиши си
Най-добре си водете записки за изразходваните пари, за да не се чудите после къде ви се губи еди-каква-си сума. Може и да ви е досадно да правите това действие постоянно, но само точният разчет ще ви даде нагледна информация как и от какво може да се лишите в името на по-приоритетни инвестиции.

Какъв си
Най-често единият от двамата души, живеещи под един покрив, е по-пестелив, а другият е доста по на "ти" с изпразването на портфейла за отрицателно време. Няма начин и все някак ще трябва да се постигне консенсус, за да сте наясно кой, колко и за какво харчи средства, така че най-накрая да постигнете приемлив баланс върху неконтролируемите си разходи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти