Как да намерим общ език с нашия тийнейджър

Кръстосан разпит
Снимка: netinfo

Навлизането в едни от най-бурните години от живота на подрастващите, по-популярни по света и у нас като тийнейджърска възраст, правят децата все по-отворени към света и неговите изкушения за сметка на все по-голямата затвореност в споделянето и намирането на общ език с техните родители.

Това положение на отчуждаване настъпва почти във всяко семейство, така че не се притеснявайте излишно, а се постарайте да уцелете верния тон, с който да намерите път към по-качествената, макар и ограничена откъм време комуникация с вашия син или дъщеря.

Тук ли си
Ако искате да говорите по дадена тема с тийнейджъра вкъщи, го направете в моментите, когато той не е зает с някаква друга дейност като писане на домашни, сърфиране в интернет или гледане на телевизия. Най-добре е да няма излишни разсейващи фактори около вас, за да сте по-съсредоточени и разговорът да има колкото се може по-голям смисъл.

Да играем по моите правила
Казват, че по-мъдрият отстъпва, затова предложете да отидете на място, което детето ви обича да посещава и ще му е приятно да се отпусне и да поприказва върху темите, които го вълнуват. Може да отидете на кино, на пазар или да хапнете в някое уютно заведение, което би ви отворило апетита, а покрай него и сладката приказка.

Я по-спокойно
Доверието се гради най силно между добрите приятели, така че се дръжте с децата ви като с такива, а менторският тон използвайте само в крайно належащи ситуации. Бъдете умерени и търпеливи в разговора, а не изсипвайте лавина от въпроси, за да не останете с празни ръце по отношение на техните отговори. Изслушвайте се взаимно и се старайте да бъдете прецизни и адекватни на днешното време относно даването на каквито и да било съвети за живота на тийнейджъра у дома.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти