Как компютърът и телефонът ни знаят къде сме и как да ограничим достъпа им до нашата локация

Всеки ден, ползвайки своите компютри и смартфони, предоставяме личната си информация в интернет. Една от най-често споделяната информация е нашата локация.

Независимо дали сме на телефона или лаптопа, интернет знае къде точно се намираме във всеки момент. В новия епизод на Ctrl Alt Del технологичният влогър Цецо разкрива как се случва това.

Частично вашата локация може да бъде разбрана чрез вашият IP адрес, който е необходим на всеки сайт, който посещавате, за да ви изпрати данните.

Доставчиците на интернет разпределят IP-тата си по географско разположение на клиентите си, като тази информация е публична.

Това обяснява как например браузърът ни знае в кой град сме, както и в кой квартал се намираме, но не обяснява как сайтове като Google Maps например знаят с абсолютна точност локацията ни.

Тук става доста по-сложно. Освен ако не използвате десктоп компютър, който е на 10 години, вашето устройство най-вероятно подържа Wi-Fi.

Ако вашият рутер някога е бил свързан или дори е бил в обсега на устройство с GPS, като мобилен телефон например, този телефон ще запише всички уникалните номера на всяко устройство в мрежата.

След това ще изпрати цялата тази информация, заедно с локацията си към дата центрове управлявани от Google или Apple, в зависимост от операционната ви система.

j
Снимка: Thinkstock

Как да ограничим достъпа до нашата локация? На теория Microsoft и Google ви позволяват да държите вашия рутер извън тяхната база данни за локация.

За Google може да добавите _nomap към името на вашата wi-fi мрежа, а Microsoft предлага уеб страница, в която може да добавите мак адреса на вашият рутер.

Също така, ако искате мобилните ви устройства да не се следят, трябва да деактивирате location опцията. А ако сте на десктоп, забранете браузъра да изпраща подобна информация към уебсайтовете, които посещавате. Все пак, за да сте напълно сигурни трябва да изключите Wi-Fi на вашите устройства.

j
Снимка: Thinkstock

Припомнете си:

Как да разбереш кой е гледал профила ти във Фейсбук

Как да забързаме компютъра

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти